National Halmstad ställer om och börjar tillverka skyddsutrustning till vården i den rådande coronakrisen. Foto: National Halmstad

Företaget ställer om – ska tillverka skyddsutrustning till vården

Uppdaterad
Publicerad

Företaget National Halmstad tillverkar i vanliga fall fordonskomponenter, men då bilindustrin dippat på grund av det nya coronaviruset ändrar de nu fokus och börjar tillverka skyddsutrustning till vården.

– Detta är en helt ny situation som ingen av oss varit i närheten av, här gäller det att hjälpas åt, säger Joakim Fritz, vice vd på National Halmstad.

Främst handlar det om skyddsförkläden med lång ärm där efterfrågan är stor inom vården. För att få fram en bra design har de fått hjälp sjuksköterskor och undersköterskor i Region Halland.

Tillverkningen av dem väntas börja inom några veckor men redan nu har de startat tillverkning av komponenter till skyddsvisir samt kortärmade skyddsförkläden.

Coronaviruset i Halland

– Vi har fått ordrar på hundratusen skyddsförkläden med lång ärm från regionen, säger Joakim Fritz.

Företaget valde också att lägga ut ritningarna och tillverkningsunderlaget på sin hemsida så att fler företag ska kunna göra samma sak. De har också en kontaktperson som andra företag kan vända sig till för att få hjälp.

– Det är för att hjälpa vården att få fram produkterna eftersom att efterfrågan är så stor och att svensk industri kan hjälpas åt, säger Joakim Fritz.

Än har de ingen CE-märkning, men företaget hoppas att kunna få den inom snar framtid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Halland

Mer i ämnet