Företag inom bland annat städ och IT märker ett uppsving nu under coronakrisen, berättar näringslivsutvecklaren Patrik Johansson, från Laholms kommun. Foto: Terje Bendiksb/TT och Fredrik Magnusson/SVT

Här är branscherna som går uppåt i coronakrisen

Uppdaterad
Publicerad

Medan en del bara har veckor kvar till en konkurs, finns det också branscher som får ett uppsving. Det visar rundringningen till ett hundratal lokala företag som Laholms kommuns näringslivsenhet genomfört med anledning av coronakrisen.

– IT-sidan, tjänsteföretag och städföretag märker av ett uppsving, säger näringslivsutvecklaren Patrik Johansson.

71 företagare har svarat på frågorna från de uppringande kommuntjänstemännen och ingår i statistiken.

Enkäten ger en väntad bild av stark nedgång i handel samt hotell och restaurang. Medan flera branscher inte påverkas alls, eller till och med positivt av situationen.

Coronaviruset i Halland

– Syftet är att få en bättre bild av vilka insatser vi kan behöva sätta in på längre sikt, säger Patrik Johansson, kommunens näringslivsutvecklare.

Rundringningen gjordes vecka 13.

Så påverkas omsättningen av coronakrisen hos några av branscherna i Laholms kommuns företagarenkäten. 71 företag har svarat. Foto: SVT

Inom handeln av sällanköpsvaror märker merparten av en negativ påverkan, i vissa är överlevnaden kritisk. Men även där fiinns ljusglimtar, enligt Patrik Johansson.

– Vi märker att de som bedriver handel på landsbygden klarar sig bättre och till och med märker en uppgång. Det kan vara så att kunder hellre åker dit än till köpcentrum och centralorter, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Halland

Mer i ämnet