I klippet förklarar forskaren Tim Holappa varför kommunen har ett ansvar att hjälpa familjerna som inte hittar ett boende på egen hand. Foto: Pressbild och Casper Sewerin/SVT

Forskaren: Kommunen ansvarig – även när hyreskontrakt för nyanlända löper ut

Uppdaterad
Publicerad

Att erbjuda nyanlända hyreskontrakt som upphör efter två år är inget unikt för Kungsbacka kommun. Tim Holappa är doktorand vid Stockholms universitet, och forskar om kommunernas ansvar efter att de två första åren har tagit slut.

– När en kommun väljer att inte erbjuda nyanlända permanentbostäder, så upphör inte kommunens ansvar för det, säger han.

Kommunen har nu erbjudit de boende att flytta till Alléskolan, i övrigt är det upp till var och en att ta ansvar för sitt boende, menar Lisa Andersson (M) kommunstyrelsens ordförande.

Klicka på klippet ovan för att se Tim Holappa förklara varför kommunerna är ytterst ansvariga för att invånarna har tak över huvudet.

Så här kommenterar  Kungsbackas kommunalråd Lisa Andersson (M) hur hon ser på situationen för de nyanlända familjerna i Anneberg:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.