Arkivbild Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Fortsatt vattenbrist – trots regn

Uppdaterad
Publicerad

Det råder fortsatt vattenbrist i Halmstad. Nivåerna har inte varit så här låga sen 2005. Nu manar kommunen återigen till återhållsamhet – och råder invånarna att duscha tillsammans.

Orsaken till de låga nivåerna i Halmstads grundvattenmagasin är enkel. Det beror på det varma och torra vädret. Och är det varmt och torrt tenderar folk att göra av med ännu mer vatten. Det blir en ond cirkel.

– Man kan använda snålspolande munstycken, vara noga med att stänga av kranen och kanske inte vattna så mycket i sina trädgårdar. Det är lite slöseri att använda dricksvatten till det, säger Henrik Kellgren, avdelningschef för vattenproduktion vid Laholmsbuktens VA.

– Och duscha gärna tillsammans. Skämt åsido, men man ska tänka på sin förbrukning.

Läs också: Kissa i duschen – spara vatten

Förbud kan bli aktuellt

Om det torra vädret fortsätter kan kommunen överväga möjligheten att utföra bevattningsförbud.

– Det gjorde vi faktiskt 2014, men det berodde inte på låga grundvattennivåer, utan på ett stort uttag. Folk duschade mycket och fyllde pooler eftersom det var så varmt, säger Henrik Kellgren.

Det lilla regn som föll under natten mot tisdag förbättrar inte situationen. Det skulle behöva falla 200 millimeter på en månad för att vattennivåerna skulle börja återgå till det normala. Normalt faller det cirka 68 millimeter under juli månad i Västsverige, enligt statistik från SMHI.

”Jobba förebyggande”

– Och det lilla som kommer nu, ja det tar växtligheten rakt av. Det hamnar inte i våra magasin. Vi anser att det är bättre att vara ärlig gentemot kunderna, det här kan bli prekärt. Det är bättre att jobba förebyggande och långsiktigt än att låtsas som ingenting.

Ska man som invånare vara orolig över vattenbristen?

– Det beror på vad man är orolig för. Vatten till mat och dryck kommer vi att ha. Däremot kan jag inte garantera att man får ha en grön gräsmatta i sommar.

  • Korta duschar istället för bad
  • Använd snålspolande munstycken
  • Vattna från egen brunn eller regnvattentunna
  • Använd knappen för snålspolande toaletter
  • Vattna med vattenkanna, inte vattenspridare
  • Stäng av kranen när du borstar tänderna
  • Spola inte fram kallt vatten varje gång
  • Vattna blommorna med vattenglaset från sängbordet
  • Duscha tillsammans

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenbrist

Mer i ämnet