Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Thomas Lindberg, styrelseordförande för Fritidsbanken i Halmstad. Foto: SVT

Fritidsbanken i Halmstad flyttar in i ny lokal efter ökat tryck

Uppdaterad
Publicerad

Skidor, skejtboardar och tält är några av de saker som man på Fritidsbanken i Halmstad har kunnat låna gratis sedan 2017. Under åren har totalt 12 000 prylar lånats ut och nu uppgraderar man med en helt ny lokal.

Konceptet med att ha en bank med fritidsprylar finns på flera ställen runt om i landet och alla har samma grundsyfte; alla ska ha råd att ha en aktiv fritid.

För att det ska fungera är Fritidsbanken beroende av att personer skänker fritidsprylar som de inte längre använder. Halmstadborna har under åren varit generösa på den punkten.

– Senaste två åren har nästan 12 000 prylar lånats ut till 2 000 unika låntagare, säger Thomas Lindberg, styrelseordförande för Fritidsbanken i Halmstad.

Större lokaler ger större möjligheter

Det ökade trycket på att få låna saker har blivit så påtagligt att banken nu byter plats från Österskans till Haldahuset.

– Det känns jättebra. De här lokalerna är mycket större och har bättre parkeringsplatser. Så man kan låna de saker man vill ha året runt, säger Kaj Karegren, enhetschef på arbetsmarknadsenheten på kommunen.

Hoppas på att få fler utlåningar

I Halmstad drivs Fritidsbanken i kommunal regi under Teknik- och fritidsförvaltningen men från och med onsdagen den 6 november är det utbildning- och arbetsmarknadsförvaltningen som kommer ta över.

– Jag tror och hoppas att det kommer fortsätta vara en av de största fritidsbankerna i Sverige. När vi får ordning på våra rutiner och öppettider här framöver så hoppas vi att få ännu fler utlåningar än vad vi har idag, säger Kaj Karegren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer