Det sägs att Göran Karlsson öppnade klädbutik i byn för att imponera på en tjej från trakten. Foto: SVT

Gekås grundare: ”Julafton varenda gång”

Uppdaterad
Publicerad

När Göran Karlsson kom till Ullared var det liten kyrkby som många andra i inlandet. Det sägs att han öppnade klädbutik i byn för att imponera på en tjej från trakten. Det handlade om 30 kvadrat i en villa där de båda flyttade in.

I dag är butiken mer än tusen gånger så stor och synonymt med orten. Men redan 1991 valde Göran Karlsson att kliva av tåget som han hade satt i rullning. Han sålde företaget till sex av sin anställda. Omsättningen det året var 675 miljoner kronor.

Även om omsättningen minskade förra året landade den 2017 på strax över fyra miljarder. Gert Bengtsson var Göran Karlsson högra hand under lång tid och han tror ändå att grundaren klev av vid rätt tidpunkt.

– Han var en entreprenörer och när det skulle förvaltas tror jag att han kände att det blev lite för stort. Han kanske inte hade så lätt för att delegera arbete. Det är en konst i sig, säger Gert Bengtsson.

”Julafton varenda gång”

Det går däremot att konstatera att Göran Karlsson hade näsa för och på många sätt levde för att göra affärer.

– Nu står här en fyra-fem lastbilar utanför och nu ska vi se vad som kommer in. Det är julafton varenda gång, säger han i en intervju med västnytt.

När Göran Karlsson sålde varuhuset fick han även en sjuårig handelskarantän enligt kontraktet. Men efter den tiden gav han sig upp i sadeln igen. Det visade sig däremot svårt att upprepa succén.

– Att göra Gekås två gånger tror jag inte är lätt. Det var den idén han hade och den tänkte han köra i andra butiker. Det fungerar inte riktigt så. Det finns ju inte den genomströmningen av folk på så många ställen i Sverige som det gör här, säger Gert Bengtsson.

Men varför fungera det här, det ligger ju mitt ute i  skogen?

Det var väl rätt i tiden och man bibehöll sin affärsidé. Det tror jag är jätteviktigt. Ullared hade nog inte varit så mycket i dag om inte Gekås hade funnits, säger Gert Bengtsson.

Göran Karlsson gick bort sommaren 2004.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ullared

Mer i ämnet