Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Opinion live kommer till Ullared

Uppdaterad
Publicerad

På torsdag flyttar debattprogrammet Opinion live ut från SVT i Göteborg. Ullared blir ny tillfällig adress och där ska konsumtion debatteras.
– Vi tyckte att lågprismeckat var en bra symbol för det vi ska prata om, säger programledaren Belinda Olsson.

I morgon, torsdag, direktsänds SVT:s debattprogram Opinion live från Ullared. Redan nu är delar av redaktion på plats för att ta pulsen på orten.

– Vi ska ha en debatt om hur vår livsstil påverkar miljön och vilket ansvar vi har som individer. Ullared tyckte vi var en väldigt folklig och symbolisk plats att vara på, säger Belinda Olsson.

Lokala debattörer

Hon tror att folk kommer att känna igen många av de personer som kommer dyka upp i programmet.

– Det finns bra debattörer som är knutna till Ullared. Exempelvis vd:n Boris Lennerhov, säger Belinda Olssson.

Vad är det som gör honom till en bra debattör?

– En bra debattör är någon som har åsikter om ämnet och kan argumentera. Alla som vi har bjudit in har starka åsikter om det här ämnet. Om vad vi har för ansvar och om vi kan fortsätta att konsumera på det sätt som vi gör idag, säger Belinda Olsson.

Programmet har ett uppdrag från SVT att varje säsong göra ett antal sändningar utanför den ordinarie studion i Göteborg – och fånga upp aktuella debatter. Men genom att ta sig till platser som Ullared medger Belinda Olsson att det finns en risk för gratis reklam. 

– Vad vi gör till skillnad från de andra kanalerna är att problematisera och bjuda in personer som ser problem med att ett varuhus kan ta över som de har gjort. Exempelvis finns personer som är emot att Gekås slukar så mycket yta i Ullared, säger Belinda Olsson.

”Handelsresande i dålig stämning”

Hon tror att de flesta svenskar redan har ett förhållande till Ullared.

– För vissa är det nästan som en livsstil, men jag tror det kan vara viktigt att stanna upp och fundera på vad det är som man aktivt gör för handling när man åker dit och shoppar massa billiga saker. Det tror jag inte folk tycker om att tänka så mycket på, säger Belinda Olsson.

Hon ser sin egen roll som lite av en glädjedödare.

– Vi är handelsresande i dålig stämning på vårt program. Det är vår uppgift, säger Belinda Olsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ullared

Mer i ämnet