Gekås måste förändras eller stänga, det menar Isadora Wroniski på Greenpeace. Foto: SVT

Greenpeace riktar kritik mot varuhuset i Ullared

Uppdaterad
Publicerad

Om Gekås inte ändrar sin kärnverksamhet måste de stänga – det anser Greenpeace, som debatterar konsumtionssamhället med varuhusets vd Boris Lennerhov i SVT:s Opinion live ikväll. Men enligt varuhuset tar man sitt ansvar för miljön.

Miljöorganisationen Greenpeace riktar skarp kritik mot varuhuset i Ullared som varje år lockar miljontals kunder från hela landet.

 – Mänskligheten står inför sin största utmaning hitintills. Gekås representerar det totalt förkastliga konsumtionssamhälle som håller på att spränga de planetära gränserna som vi måste förhålla oss till, säger Isadora Wronski, talesperson för Greenpeace.

Hon säger att verksamheten, som den ser ut nu, inte borde fortsätta.

– Att sälja prylar billigt när den verkliga kostnaden för människor och miljö är långt mycket högre och något som vi och framtida generationer kommer att få betala. Det är inte något som kan fortgå, säger Isadora Wroniski.

I fjol omsatte varuhuset hela 5,2 miljarder kronor, och från Gekås sida framhäver man sig som en plats där många människor faktiskt har råd att handla.

– Konsumtionen tar bara nya vägar. Om vi stänger Ullared idag, handlar kunderna någon annanstans imorgon, säger Boris Lennerhov, vd Gekås Ullared AB.

Miljötänk

Men Boris Lennerhov tillägger också att varuhuset är noga med att tänka på miljön. Bortsett från återvinning av både wellpapp och mjukplast är företaget delägare i en vindkraftspark, och omvandlar all kasserad mat från varuhuset till biogas. Ur miljösynpunkt menar han att Gekås tar sitt ansvar.

Men konsumtionen kvarstår?

– Ja, i viss mån. Min ambition är att sakerna som människor behöver ska de kunna handla här. Men vi ska inte bestämma vad människor handlar. Det är deras eget val, säger Boris Lennerhov.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ullared

Mer i ämnet