Gert Bengtsson började arbeta på varuhuset som 15-årig praktikant. Foto: SVT

Så blev Ullared en riksangelägenhet

Uppdaterad
Publicerad

Det började med 30 kvadrat på nedre plan i en villa. Nu fyller varuhuset i Ullared 55 år och är över 1 000 gånger så stort. Gert Bengtsson var i stort sett med från början och kan sätta fingret på när genombrottet kom.

Under många år var Gert Bengtsson inköpare på Gekås och grundaren Göran Kalssons högra hand. Som 15-åring började han som praktikant, redan fem år efter starten av butiken. Varuhuset fanns då i byns gamla stationshus.

Han menar att det inte fanns några speciella strategier förutom att sälja billigt och växa.

– Det var hela tiden utbyggnader på gång. Vi byggde lite i ena ändan och nästa dag i andra, säger Gert Bengtsson.

Det stora genombrottet

1971 blev stationshuset för trångt och flytten gick till nuvarande plats. Men det stora genombrottet som verkligen satte varuhuset på kartan kom först tio år senare, menar Gert Bengtsson.

– Det började väl under den så kallade konflikten med facket. Då fick vi mycket utrymme i TV, tidningar och radio i ett halvårs tid, säger han.

Det hela är väldokumenterat i SVT:s samhällsprogram Magasinet från 1982. Gekås har då 160 anställda. Handels och ytterligare sex fackförbund satte företaget i blockad eftersom Göran Karlsson inte ville sluta kollektivavtal.

– Det är lättare för de anställda att komma till mig om eventuella problem än att blanda in en tredje part, säger Göran Karlsson, i programmet.

Gratis reklam

Personalen ställde sig på Göran Karlssons sida som vann de flesta sympatierna. Han fick stort medialt genomslag utan att behöva lägga en krona på marknadsföring – något som nu har blivit något av varuhusets signum och del i framgångssagan.

Allt fler kunder valfärdade till det nu rikskända lågrisvaruhuset i Ullared. På bara några månader efter konflikten ökade varuhuset omsättningen med 25 procent, enligt SVT:s program Magasinet. I dag kommer nästan 5 miljoner besökare till varuhuset på ett år. Något som inte fanns i den 15-åriga praktikantens vildaste fantasi.

– Ingen kunde nog vänta sig att det ser ut som det gör i dag, säger Gert Bengtsson.

Snabbfakta om varuhuset

Visa
  • Varuhuset har legat på samma plats sedan 1971. Storleken på hela lokalen var då 900 kvadratmeter. I dag innefattar bara butiksytan 35 000 kvadratmeter, eller fem fotbollsplaner.
  • Gekås besöktes 2016 av 4,8 miljoner kunder som tillsammans handlade för 5,3 miljarder kronor.
  • Förra året minskade omsättningen och för första gången i historien hade inte företaget någon tillväxt.
  • Den 30 oktober 2010 uppmättes den längsta kön till varuhuset någonsin. Kön var 1,4 kilometer lång.
  • Tisdagen den 21 juli 2015 slogs besöksrekordet på en dag med 28 900 kunder.
  • Varuhuset kan i dag rymma 7 000 kunder samtidigt och har 78 utgångskassor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ullared

Mer i ämnet