Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kommer fler än 50 till kyrkan stoppas de nu i dörren, berättar Anders Björnberg, tf kyrkoherde i Halmstads församling, och Anders Johansson, kyrkvaktmästare. Foto: Elin Schwartz/SVT

Gudstjänster med fler än 50 besökare förbjuds – så agerar Halmstads församling

Uppdaterad
Publicerad
Förbudet mot folksamlingar med över 50 personer trädde i kraft på söndagen – och det påverkar söndagsgudstjänsterna och även påskfirandet. I Halmstads församling har man valt att räkna besökarna och stoppa besökare nummer 51 i dörren.

– När det är 50 här så stänger vi dörren helt enkelt, säger Anders Björnberg, tf kyrkoherde i Halmstads församling, som under söndagen ledde gudstjänsten i Martin Luthers kyrka i Halmstad.

I Svenska kyrkans två största kyrkor i Halmstad, S:t Nikolai och Martin Luther, kan antalet besökare stiga över 50 en vanlig söndag. Men i takt med spridningen av covid-19 har antalet besökare dalat. Den senaste veckan har besökarna halverats, enligt Anders Björnberg.

Han ser det därför ingen stor risk att antalet besökare stiger över 50 i nuläget – men blir det så kommer besökarna stoppas i dörren.

Hör honom berätta om hur det kommer fungera och om varför man fortsätter att hålla gudstjänst trots spridningen av viruset, i klippet ovan.

Varbergs församling väljer att gå en annan väg där de istället håller gudstjänster online. Se mer här.

Så agerar olika församlingar

Visa

Hur religiösa församlingar gör med sina gudstjänster med anledning av coronakrisen och 50-gränsen för folksamlingar varierar. Här är några exempel:

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Halland

Mer i ämnet