Skoleleverna ska vara vaccinerade innan jullovet berätta Bibbi Estev, områdeschef uppdrag pandemi. Foto: SVT/TT

Halland näst sämst på vaccinering av unga

Uppdaterad
Publicerad

En vaccinationstäckning på 15 procent av 12-15 åringarna placerar Halland på näst sista plats av landets regioner. Hallänningar reagerar. Men nu är planen att skolelever ska vara vaccinerade innan jul.

Enligt Folkhälsomyndighetens statistik till och med förra veckan – vecka 45 – har endast 15 procent av ungdomarna mellan 12 och 15 år i Halland vaccinerats med minst en dos.

Det gör att Halland ligger näst längst ner på listan över regionerna i hela landet. Sist ligger Västernorrland på 1 procent och Jämtland toppar med 68 procent vaccinerade 12-15 åringar.

Coronaviruset i Halland

Många reaktioner

Kritiken från hallänningar märks i SVT Nyheter Hallands direktrapport om coronapandemin.

”Mitt barnbarn 15 år får inte sin första dos förrän i slutet av januari hen går i en skola i Varbergs kommun. Varför går det så trögt att vaccinera ungdomarna. Skäms Halland sämst i landet”, är en av många kommentarer som tar upp de låga siffrorna.

Följ direktrapporten här.

Varför det går så långsamt och vilka åtgärder regionen vidtar svarar Bibbi Estev, områdeschef uppdrag pandemi, på i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Halland

Mer i ämnet