Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi kan lära ut hur en demokratiskt stark offentlig organisation konstrueras”, säger kommunrådet Victor Rundqvist (C). Foto: Lill Eriksson/SVT

Halmstad blir vänort med krigsdrabbade Nikopol i Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Halmstads kommun är först ut i Halland att inleda partnerskap med en ukrainsk stad, Nikopol, i krigsdrabbade södra Ukraina. Kommunen ska bidra både akut och med den långsiktiga återuppbyggnaden av staden.

Nikopol ligger vid floden Dnepr och påverkades därmed av sprängningen av Kakhovkadammen. På andra sidan Dnepr ligger kärnkraftverket Zaporizjzja, som har varit ockuperat av ryska styrkor. Ryskt luftvärn har använt kärnkraftverket som skydd medan Nikopol bombas. 

Cirka 60 procent av flerbostadshusen och en fjärdedel av villorna uppges vara raserade i Nikopol.

– Det kommer krävas en enorm återbyggnadsinsats, säger kommunrådet Victor Rundqvist (C).

Ser över fordonsparken

Han och kommunstyrelsens ordförande Stefan Pålsson (S) ligger bakom initiativet till vänortssamarbetet. Motionen bifölls med total enighet i våras. De ser samarbetsmöjligheter kring bland annat hamnutveckling och inom ekonomi, demokrati och organisation.

Olika typer av fordon är särskilt efterfrågat. Nu inventeras kommunens fordonspark för att se vad som kan skickas till Nikopol, i samband med att kommunen byter till eldrivna fordon.

I klippet får du veta mer om samarbetet.

”Cities 4 Cities – United 4 Ukraine”

Partnerskapsinitiativet stöttas av Europeiska rådet och startade i en tysk kommun våren 2023. Nu har över 40 städer från Frankrike, Polen, Sverige och Tyskland startat samarbeten med städer i Ukraina. Sveriges kommuner och regioner, SKR, är nationell initiativtagare. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.