Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Helena Boëthius, enhetschef på Skolinspektionen, har aldrig tidigare sett innehållet i Oneschool globals uppförandekod för lärare. Se hur hon reagerar när SVT visar det för henne. Foto: SVT

Här reagerar Skolinspektionen på SVT:s avslöjande om Oneschool global

Uppdaterad
Publicerad

Vid senaste granskningen tyckte Skolinspektionen att undervisningen på den kristna skolan Oneschool global var allsidig och saklig. Men då fick de aldrig se den interna uppförandekod som säger att lärare inte ska ifrågasätta att Gud skapade livet på jorden.

– Problemet är att den här typen av samfund kan driva skola och det är en politisk fråga, säger Helena Böethius, enhetschef vid Skolinspektionen, efter SVT visat henne innehållet i uppförandekoden.

Det interna dokumentet uppmanar lärare på Oneschool global att skydda elever från ”moraliskt farligt material” som ifrågasätter Plymouthbrödernas bokstavstrogna tro.

Den slutna skolan – SVT granskar Oneschool global

När Skolinspektionen granskade skolan i våras framkom det att vissa årskurser inte fått sexualundervisning och att eleverna hade haft könsuppdelad idrott. Detta hade skolan dock åtgärdat strax innan Skolinspektionen kom dit.

Men i protokollet från inspektionen finns vittnesmål om att undervisningen fått anpassas efter Plymouthbrödernas kristna tro på fler sätt.

Lärare: Ska hoppa över feminism

Lärare säger att de bara ska undervisa om evolutionsteorin på ”en basnivå”, att eleverna inte får ha alla böcker och att lärare blivit tillsagda att hoppa över undervisning om feminism.

När Skolinspektionen frågar om lärare blivit tillsagda att arbeta för att bredda elevernas världsbild svarar en anställd:

”Hellre i så fall att man inte ska bredda den än att man ska göra det.”

Skolinspektionen ansåg inte vittnesmålen tillräckliga för att agera.

Anser att de fattar rätt beslut

Flera lärare säger till SVT att myndigheten inte får hela bilden vid sina besök på skolan. Skolinspektionen konstaterar att det är en sluten miljö. Trots det menar enhetschef Helena Boëthius att besluten är rättssäkra och att vittnesmålen måste ställas mot hur det fungerar i verksamheten.

Efter intervjun med SVT säger hon att myndigheten kommer att agera på de, för dem, nya uppgifterna som presenterats.

– Vi hanterar detta som en inkommen uppgift och håller på att titta på vilken betydelse den har för hur vi ska agera, säger Helena Boëthius.

Oneschool global ligger i Hylte kommun. Men merparten av eleverna kommer från Ljungby och Gislaved där Plymouthbröderna har sina starkaste fästen i Sverige.

Det här är Plymouthbröderna

Rörelsen Kristna Kyrkan Plymouthbröderna fick sitt namn i början av 1800-talet efter staden Plymouth i södra England. Rörelsen samlar i dag 50 000 medlemmar runt om i världen. Mellan 400 och 500 av dem bor i Sverige, främst i Smålandsstenar och Ljungby, men även i Kungsbacka och Helsingborg.  

Plymouthbröderna är en bokstavstroende kristen rörelse vars livsstil grundar sig i Bibeln. Principen om att leva i avskildhet är central, där medlemmarna i regel bara umgås med varandra. Mat och dryck delas endast med andra medlemmar.

Medlemmarna samlas varje kväll för religiöst möte. På söndagarna hålls tre möten.

Tv och radio finns inte i Plymouthbrödernas hem då de anser att innehållet inte går att kontrollera. Mobiler och datorer har oftast ett internetfilter som begränsar åtkomsten till hemsidor. 

Många medlemmar driver företag där barnen också börjar arbeta efter skolan. Där kan även icke-medlemmar få en anställning. Könsrollerna är traditionella där män och kvinnor anses ha olika roller. Kvinnorna jobbar dock i viss utsträckning i företagen.

Familjen är viktig för rörelsen och skilsmässor är mycket ovanliga. Det är också få som lämnar rörelsen.

Sedan 2007 driver Plymouthbröderna skolan OneSchool Global, tidigare Laboraskolan, i Hylte kommun. Sedan start har endast rörelsens barn gått på skolan. Lärare och rektor är inte medlemmar i rörelsen. 

Källa: Boken ”Guds nya barnbarn” och plymouthbrethrenchristianchurch.org

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Den slutna skolan – SVT granskar Oneschool global

Mer i ämnet