Tim Malmgren, Martin Bergman, Joakim Wahlberg och Idriz Musliu jobbar nu med projektet. Klicka på klippet för att följa med in i labbet. Foto: Daniel Strömbäck/SVT

Högskolan 3D-printar skyddsvisir – vill skänka till vården

Uppdaterad
Publicerad

På högskolans i Halmstads labb FabLab har studenter och personal samlats för skapa skyddsvisir. Förhoppningen är att skydden i slutändan ska kunna skänkas till behövande inom vården under coronakrisen.

På högskolans labb skriver flera 3D-skrivare nu ut plastdelar som sedan enkelt kan pusslas ihop till fungerande skyddsvisir. Det var labbchefen Martin Bergman som inspirerades av liknande projekt runt om i världen.

På måndagen samlades både studenter och skolans personal för att snabbt påbörja ett projekt med målet att 3D-printa skyddsvisir. När SVT kommer till labbet på måndagsförmiddagen är prototypen klar och nu väntas 20-30 skyddsvisir kunna produceras varje dag.

Visiren måste godkännas för bruk inom vården innan de kan användas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Halland

Mer i ämnet