”I och med att vi fattar det här beslutet kan människor i riskgrupper få hem en jultallrik eller nyårssupé med tillhörande alkohol”, säger Malin Thydén Kärrman (S), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden. Foto: TT/SVT

Hylte vill tillåta hemleverans av alkohol

Uppdaterad
Publicerad

Samhällsbyggnadsnämnden i Hylte kommer den 15 december fatta de beslut som krävs för att möjliggöra hemleverans av alkohol i samband med matleverans. 10-15 näringsidkare i kommunen berörs av beslutet.

På flera håll i landet har kommuner börjat tillåta hemleverans av alkohol i samband med catering, genom att tillämpa en tillåtande tolkning av bestämmelserna i alkohollagen för cateringtillstånd. Bland annat i Växjö och i Nacka. Nu vill Hylte också tillåta detta och den 15 december väntas samhällsbyggnadsnämnden fatta beslut.

– Vi ser att pandemin har slagit hårt. I och med att vi fattar det här beslutet kan människor i riskgrupper få hem en jultallrik eller nyårssupé med tillhörande alkohol, säger Malin Thydén Kärrman (S), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

Fler kommuner i länet lyfter frågan

Hon säger också att alkohollagens krav på krögaren ska följas även här, vilket innebär att krögaren är ansvarig för att kontrollera nykterhet och ålder vid serveringen.

– Jag vet att våra entreprenörer i Hylte är väldigt seriösa och kommer sköta detta på ett ansvarsfullt sätt.

Även i Falkenberg har frågan lyfts, där vill M och C tillåta alkoholförsäljning vid utkörning av mat, rapporterar Hallands Nyheter.

Finns inget utrymme i lagen

I Växjö har det uppstått en diskussion kring huruvida detta är tillåtet eller inte. Länsstyrelsen har kritiserat kommunen när man tillåtit hemleverans av alkohol.

Helena Strömdahl är handläggare för alkohol och tobak på Länsstyrelsen i Halland, hon menar att det inte finns utrymme i alkohollagen för att tillåta den här typen av hemleverans.

– Jag har svårt att se att detta uppfyller kraven i alkohollagen, som säger att det måste finnas personer på plats under hela serveringen. Att erbjuda hemleverans på det här sättet uppfyller inte lagens krav, säger hon.

Om kommunen beviljar hemleverans av mat och alkohol kommer länsstyrelsen öppna ett ärende och granska detta, skulle länsstyrelsen anse att beslutet strider mot nuvarande lagstiftning kommer de att rikta kritik mot kommunens beslut.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Halland

Mer i ämnet