Förslaget om elcykelpremie klubbat

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det klart att alla som köper ny elcykel får tillbaka 25 procent av priset från staten. På onsdagen röstade Riksdagen igenom regeringens förslag om en elcykelpremie.

Snart kan man alltså få avdrag på 25 procent eller max 10.000 kronor när man köper en elcykel eller elmoped, en kostnad för staten på 350 miljoner kronor för åren 2018-2020. Alla som köpt sin elcykel efter den 20 september i år kan ta del av premien.

Regeringens förhoppning med premien är att utsläppen från bilar minskar om fler har råd att köpa en elcykel. Redan då förslaget kom ökade försäljningen av elcyklar i hela landet, vilket SVT rapporterat om tidigare.

– Många har köpt elcykel på grund av bidraget och många kommer in och ställer frågor om hur det fungerar, säger Mikael Klintefjord, cykelansvarig i en sportbutik på Flygstaden i Halmstad.

Kan bli strafftull på importcyklar

Men samtidigt överväger EU att införa strafftullar på kinesiska elcyklar, som SVT också berättat om tidigare. Det är efter klagomål om att elcyklar importerade från Kina dumpar priserna på den europeiska marknaden som EU-kommissionen inlett en utredning.

– Det skulle vara både positivt och negativt. Såklart är det en negativ riktning för de som importerar elcyklar men positivt för de svenska tillverkarna, säger Joakim Stenberg, vd på branschorganisationen Cykelbranschen.

Samtliga oppositionspartier emot förslaget

Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna är alla kritiska till elcykelpremien. Liberalerna ifrågasätter varför Regeringen lägger skattepengar på privata inköp av elfordon, och Kristdemokraterna och Centern föreslår att medlen i stället avsätts till en satsning på cykel-infrastruktur.

LÄS OCKSÅ: Så tar du del av elcykelpremien

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Halland

Mer i ämnet