Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Man kan ha utsatt flickan för en risk genom placeringen, säger IVO-inspektören Annelie Andersson. Foto: SVT/TT Arkivbild

IVOs kritik: Brist i matchning mellan flicka och familjehem

Uppdaterad
Publicerad

En familjehemspappa ansåg inte att han fått information om en placerad flickas avvikande sexuella beteende. Han anmälde socialnämnden i Halmstad till Inspektionen för vård och omsorg – vars granskning nu visar att nämnden brustit.

SVT har tidigare rapporterat om familjehemspappan Per vars dotter ska ha blivit utsatt för ett övergrepp av en flicka som placerats i deras familj. Inspektionen för vård och omsorg, IVO, är nu klar med sin utredning som visar att socialnämnden brustit när det gäller matchningen mellan flickan och familjehemmmet.

Utsatte den placerade flickan för en risk

– Det som saknas är ett beslutsunderlag gällande flickans behov i förhållande till familjehemmets resurser. Det är allvarligt med tanke på att man utsatte henne för en risk, säger IVO-inspektören Annelie Andersson.

Per, som egentligen heter någonting annat, välkomnar beslutet från IVO.

– Jag tycker det är bra att man tar detta på allvar och granskar det. Det är bra att man kommit fram till att flickan inte borde placerats hos oss. Då hade det här problemet aldrig uppstått, säger han.

Internutredning visade inga fel

Halmstads kommun har i en internutredning själva slagit fast att man inte begått några fel i detta ärende, men IVO gör alltså en helt annan bedömning.

SVT har varit i kontakt med socialnämnden i Halmstad som dock väljer att avvakta med kommentar tills man har gått igenom IVOs beslut.

I klippet hör du om IVOs granskning av fallet och deras kritik mot kommunen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer