Socialnämnden i Varberg kritiseras för att inte ha inlett en utredning, trots orosanmälan från skolan. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Ivos kritik: Brister i kommunens hanterande av de isolerade barnen

Publicerad

Varberg inledde ingen utredning för två år sedan när skolan gjorde en orosanmälan då ett av barnen inte dök upp vid skolstarten. Socialnämndens motivering var att familjen inte ville bli kontrollerade av myndigheter och därmed startades ingen utredning.

Enligt Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, ska socialnämnden i Varberg ha brustit i barnperspektivet när en utredning inte inleddes, vilket Dagens Nyheter var först med att rapportera om. Tidningens granskning visade att sju barn som bott på en familjegård i Halland stått utanför samhället och bland annat missat skolplikten.

– Sådana här brister kan få till följd att barn och familjer som är i behov av stöd och hjälp från socialtjänsten inte får det, vilket i sin tur kan leda till att situationen förvärras ytterligare, säger Annelie Andersson, inspektör på Ivo.

Avskärmade barnen i Halland

Kräver att bristerna åtgärdas

Myndigheten begär nu att nämnden redovisar vilka åtgärder de vidtar för att bristerna inte ska upprepas. När flera av barnen skulle omhändertas med stöd av LVU försvann hela familjen. I maj hittades de i samband med en polisinsats i Dalarna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet förklarar SVT:s reporter om händelseförloppet kring de sju barnen. Foto: SVT/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Avskärmade barnen i Halland

Mer i ämnet