Arkivbild. Foto: Malin Hoelstad/SvD/TT

JO granskar Region Halland efter vaccinturismen

Uppdaterad
Publicerad

Region Halland granskas nu av Justitieombudsmannen, JO, efter att regionen valde att stänga den digitala vaccinbokningen för personer skrivna utanför länet.

I april begränsades möjligheten för personer utanför länet att boka vaccination mot covid-19 i Halland för att stoppa den höga tillströmningen av vaccinturister. Tidsbokning kunde från och med då endast göras på telefon av dem som inte var folkbokförda i länet.

En göteborgare anmälde regionen till JO med hänvisning till att alla enligt lag har rätt till likabehandling när det gäller primärvård, oavsett var i landet man söker.

Coronaviruset i Halland

Nu ska JO granska om Region Halland brutit mot lagen och vill att regionen redogör för det resonemang som ligger bakom, något som Kungsbackaposten var först med att rapportera. Men Mikaela Waltersson (M), regionstyrelsens ordförande, menar att de agerat rätt.

– Vi anser att vi inte brutit mot lagen eftersom det funnits möjlighet att ändå boka, säger hon.

Region Halland ska svara JO senast i augusti.

Så här sa anmälaren Karl Kataoka i april efter att han skickat anmälan till JO.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Halland

Mer i ämnet