31 övervakningskameror ska sättas upp på Örnaskolan för att minska kostnaderna av skadegörelse. Hör Per Henriksson, rektor för Örnaskolan berätta mer om beslutet. Foto: SVT/TT

Kameraövervakning för att minska skadegörelsen

Uppdaterad
Publicerad

Söndersparkade skåp, toaletter och ett ökat antal falska brandlarm kostar Örnaskolan hundra tusentalas kronor per läsår. Nu sätter skolan upp kameraövervakning, både inomhus och utomhus för att få ordning och reda.

Trots de åtgärder som Örnaskolan i Hylte kommun sen tidigare vidtagit så som snöbollsförbud, mobilförbud och ordningsvakt, har de inte lyckats få situationen under kontroll. Det rör sig om bland annat skadegörelse i form av söndersparkade skåp, inbrottsförsök och anlagda bränder på toaletterna, som kostar skolan 100 000 kronor per läsår. 

I juni kommer det att införas 31 övervakningskameror på skolan. 22 kameror ska sättas upp i det gemensamma utrymmena inne i skolan och resterande 9 kameror utomhus.

Hylte

-  Vi har haft bekymmer med dessa saker på skolan och vi behöver öka känslan av trygghet och studiero. Förhoppningen är att kostnaderna för skadegörelse i framtiden ska betala sig självt. Med hjälp av övervakningskamerorna kommer man kunna se vem som ligger bakom skadegörelsen och kunna ställa vårdnadshavare till ansvar för den ekonomiska effekten, säger Per Henriksson, rektor på Örnaskolan.

Kamerorna kostar flera hundra tusen

Den som kommer att ha tillgång till filmerna som spelas in av kamerorna är rektor Per.

– Jag kommer enbart titta på filmerna vid de tillfällen som något har hänt. Det är inte så att jag kommer att sitta här varje kväll och gå igenom dagens filmer för att se om något hänt, säger Per Henriksson.

Kamerorna kommer att kosta drygt 200 000 kronor för kommunen.

– Vi ser det här som en investering. Rakt ur kommunens kassakista så lär det här ha betalat sig självt inom två till tre års tid, säger Per Henriksson.

I klippet ovan berättar rektorn på Örnaskolan mer om beslutet till övervakningskameror.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hylte

Mer i ämnet