Tidigare kommunalråd Hans Forsberg greps i samband med en polisrazzia när han köpt sex. Foto: SVT

Klart: Forsberg får politikerpension efter sexköpet

Uppdaterad
Publicerad

Kommunstyrelsen i Kungsbacka har under tisdagen tagit beslut om att tidigare moderata kommunalrådet Hans Forsberg ska få drygt sex miljoner kronor i politikerpension. Forsberg avgick på egen begäran efter att han i maj ertappades med att ha köpt sex.

Kommunstyrelsens beslut att pensionsavtalet ska gälla var inte enhälligt. Men oppositionsrådet Eva Borg (S) hör till den majoritet som röstade för.

– Vi har haft en ordentlig diskussion i vår partigrupp och har kommit fram till att det är svårt att krypa ur avtalet, säger Eva borg (S).

– Min ståndpunkt är att vi skulle ta ställning till om avtalets krav är uppfyllt och det finns ingen tvekan om att det är så. Sedan kan man ha synpunkter på avtalet i sig och det här är ju ett gammalt avtal som inte görs längre. Men man kan inte gå in och ändra ett avtal i efterhand, säger Lisa Andersson (M), ordförande i kommunstyrelsen.

Både hon och Eva Borg menar att kommunen troligen skulle förlora en domstolsprocess om det överklagats.

– Utsikterna att vinna såg vi som väldigt små. Då hade vi använt ännu mer skattepengar till advokatkostnader och annat, säger Eva Borg (S).

Tror du att Hans Forsberg hade valt att ta det till domstol om ni nekat honom pengarna?

Eftersom han begärt att få ut sin visstidspension så är jag övertygad om att han skulle driva detta, säger Eva Borg (S).

Visstidspensionen på drygt 58 000 kronor i månaden har Hans Forsberg rätt till i nio år framöver – till dagen han fyller 65 år.

”Tufft och påfrestande”

Sedan händelsen med sexköpet inträffade i slutet av maj har det varit många upprörda känslor i stadshuset. Även om Eva Borg har en lång politisk karriär menar hon att hon aldrig varit med om något liknande.

– Det har varit tufft och påfrestade. Vi tycker lite olika i kommunstyrelsen men det har varit god samtalston. Nu finns det ett beslut och det gäller, säger hon.

– Många har diskuterat om det är rätt att få pension om man har gjort ett brott, men i avtalet står att det går att frångå avtalet om det är ett brott som ger två års fängelsestraff eller mer och det är det inte här, säger Lisa Andersson (M).

Maria Losman (MP), Kalle Påsse  Sundvall (M) och Niklas Mattson (KD) röstade nej. Sverigedemokraterna avstod från att rösta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Toppolitiker i Kungsbacka köpte sex

Mer i ämnet