Laholms kommun bröt medvetet mot lagen om offentlig upphandling när skolmöbler för nästan 1,2 miljoner kronor köptes in till nya Glänningeskolan. Foto: TT/ SVT

Laholm dras inför domstol efter möbelskandalen

Uppdaterad
Publicerad
Företaget AJ Produkter kräver drygt 358 000 kronor i skadestånd efter att ha blåsts på möjligheten att få leverera skolmöbler till nya Glänningeskolan i Laholms kommun.

Det har gått nästan precis ett år sedan utbildningschefen Richard Mortenlind och dåvarande ordföranden i barn- och ungdomsnämnden Maria Bronelius (C) beslutade att avbryta den offentliga upphandlingen av skolmöbler till nya Glänningeskolan i Laholm.

Detta efter att Halmstadsföretaget AJ Produkter hade klagat – trots att det hade lägst anbud fick en annan firma uppdraget att leverera möblerna.

Fällts i förvaltningsdomstol

Skolledningen gick ändå vidare och köpte möbler för 1,2 miljoner kronor direkt från den andra firman – och bröt medvetet mot lagen om offentlig upphandling.

Laholms kommun fälldes senare i Förvaltningsdomstolen och upphandlingen ogiltigförklarades – men då hade möblerna redan tagits i bruk och leverantören vägrade ta tillbaka dem.

AJ Produkter vände sig redan i höstas direkt till kommunen och krävde skadestånd, men har inte fått gehör. Därför stämmer företaget nu Laholms kommun vid Halmstads tingsrätt.

Förlorad vinst för företaget

Kommunen krävs på exakt 358 086 kronor i skadestånd för den vinst som företaget anser sig ha förlorat. 

I summan ligger ytterligare tre direktupphandlingar – bland annat för slöjdmöbler till nya skolan – som företaget anser att kommunen utfört felaktigt, vilket kommunen inte håller med om.

Möbelskandalen har bland annat lett till att kommunens revisorer riktat hård kritik och att politikern Maria Bronelius (C) avgått som ordförande i barn- och ungdomsnämnden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer