Bertil Johansson (Lp) polisanmäler utbildningschefen, menar att det rör sig om ett grovt tjänstefel. Foto: SVT

Utbildningschefen i Laholms kommun polisanmäls efter skolmöbelköp

Uppdaterad
Publicerad

Nu polisanmäler Bertil Johansson från Laholmspartiet kommunens utbildningschef Richard Mortenlind för den felaktiga upphandlingen av skolmöbler för 1,2 miljoner kronor. Utbildningschefen vill inte kommentera polisanmälan.

– Jag vill att en åklagare tittar på detta och bedöma om det är tjänstefel eller inte, avskriver man ärendet är det fritt fram att göra precis hur man vill, säger Bertil Johansson (Lp).

Det var inför höstterminen av den nybyggda Glänningeskolan som höj- och sänkbara bord köptes in otillåtet av Laholms kommun.

Ärendet togs till domstol av Halmstadföretaget AJ som också var spekulanter på upphandlingen men som bortsågs till förmån för ett dyrare alternativ – i strid mot LOU, lagen om offentlig upphandling.

Polisanmäler utbildningschefen

Förvaltningsrätten i Falun som tog upp ärendet beslutade att köpet av skolmöblerna inte skulle få avslutas – men trots det fortsatte kommunen att ta emot samtliga leveranser.

Nu polisanmäler Bertil Johansson (Lp) kommunens utbildningschef Richard Mortenlind för grovt tjänstefel.

– De har uppenbart brutit mot lagen och struntat i domstolen. Vi skämmer ut oss inför hela samhället, säger Bertil Johansson och fortsätter:

– Hur ska vi kunna sätta regler som andra ska följa om vi själva inte rättar oss efter de regler som finns?

Utbildningschefen vill inte kommentera

I ett sms till SVT Nyheter Halland skriver Richard Mortenlind att han efter en dialog med kommunchefen har beslutat att inte kommentera polisanmälan.

Bertil Johansson menar att Richard Mortenlind har huvudansvaret för verksamheten och ansvarar därmed för att lagar och regler följs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.