Ordföranden i barn- och ungdomsnämnden, Maria Bronelius (C), är nu beredd på att skolmöbelköpet blir en fråga om skadestånd från minst ett av de inblandade företagen.

Skolpolitiker vill behålla olagliga skolmöbler

Uppdaterad
Publicerad

Efter den olagliga möbelupphandlingen till Laholms nya skola röstade barn- och ungdomsnämnden på onsdagen för att inte går vidare och överklaga – men att ändå ändå använda de olagligt köpta skolmöblerna när skolan startar på måndag.

Skolpolitikerna i Laholm höll på onsdagen ett extrainsatt sammanträde efter domen förra veckan då Förvaltningsrätten ogiltigförklarade hela möbelinköpet på 1,2 miljoner kronor till nybyggda Glänningeskolan.

Beslutet blev att acceptera domen och inte överklaga.

Men man beslutade också att inte lämna tillbaka möblerna utan att använda dem fullt ut när skolan startar nu på måndag.

Hur går det här ihop?

– Input går inte med på att ta tillbaka möblerna, så det är inget alternativ. Dessutom har möblerna redan börjat användas av fritids som startade förra veckan och av lärarna som börjat jobba den här veckan, säger Maria Bronelius (C), ordförande i barn- och ungdomsnämnden.

”Vi vill göra rätt för oss”

Enligt domen får kommunen inte heller betala fakturan till företaget Input interiör, som levererat möblerna. Men om domen inte överklagas och vinner laga kraft kan företataget istället begära skadestånd från kommunen, resonerar BUN-ordföranden.

– Vi vill ju göra rätt för oss gentemot företaget och på det här sättet kan de få betalt, säger Maria Bronelius (C).

Beslutet i barn- och ungdomsnämnden är en rekommendation till kommunstyrelsen som ska ta det slutliga beslutet den 27 augusti.

Politikerna i barn- och ungdomsnämnden var inte eniga. Moderaterna, Sverigedemokraterna och Laholmspartiet röstade för att möblerna inte ska börja användas vid skolstarten på måndag, utan att kommunen först har undersökt alla möjligheter att få ihop tillräckligt med andra skolmöbler som kommunen redan äger. Det förslaget röstades ner med siffrorna 5-4.

Bröt medvetet mot lagen

Hur dyr notan för möbler blir i slutänden är det ingen som kan svara på i dag. Företaget AJ Produkter som, enligt domen, blev felaktigt behandlade i upphandlingsprocessen kan också komma in med en begäran om skadestånd. Dessutom löper Laholms kommun risk att straffas med böter från Konkurrensverket.

Upphandlingen av skolmöbler till Glänningeskolan inleddes i våras. Men möblerna från det vinnande företaget, AJ Produkter, var inte vad skolledningen hade tänkt sig och därför avbröts upphandlingen och istället gjordes den ogiltiga direktupphandlingen med konkurrenten.

När ni tog beslutet visste ni att ni gjorde fel. Tycker du att det har varit värt det?

– Hade vi inte gjort en direktupphandling då hade vi inte haft några möbler till skolstarten, säger Maria Bronelius (C).

”Börjar bli trötta på det här”

Kommunstyrelsen beslutade i veckan att utreda en förstärkning till upphandlingsenheten.

”Vi börjar bli trötta på det här”, säger Erling Cronqvist (C), kommunstyrelsens ordförande.

– Vi börjar bli trötta på det här nu. Det är inte första gången något sånt här händer, säger Erling Cronqvist (C), ordförande i kommunstyrelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.