Maria Bronelius (C) avgår som ordförande för barn- och ungdomsnämnden i Laholms kommun efter det kritiserade möbelköpet till den nya Glänningeskolan. Foto: SVT

Maria Bronelius (C) avgår som ordförande efter möbelskandalen

Uppdaterad
Publicerad

Kritiken efter det omdiskuterade möbelköpet blev för mycket för Maria Bronelius (C) – nu avgår hon som ordförande för barn- och ungdomsnämnden i Laholms kommun.

– Till mig och partiet har hon uppgett att det är möbelhistorien på Glänningeskolan, som har följt efter henne sedan förra sommaren, som har varit jobbiga för henne. Det har gjort att det har kommit till en gräns där hon kanske tycker att det inte är värt det längre, säger Erling Cronqvist (C), kommunstyrelsens ordförande i Laholm.

Enligt Erling Cronqvist har övriga partier visat att de har förlorat förtroende för Bronelius efter möbelköpet, där beslutet att frångå upphandlingsreglerna kritiserats av både kommunens egna revisorer och Förvaltningsrätten.

– Jag vet inte exakt vilket tryck hon har haft från andra men det är klart att det har varit en diskussion och det har väl funnits funderingar från andra partier utan att man har sagt rakt ut hur man kommer att agera. Men det har väl landat i den riktningen att man kanske tycker att man inte har förtroendet för henne, säger Erling Cronqvist (C).

Sitter kvar i fullmäktige

Maria Bronelius (C) lämnar inte alla politiska uppdrag.

Bronelius sitter fortfarande kvar i kommunfullmäktige och är fortsättningsvis vice ordförande i partiet i Laholm, så det är endast detta nämnduppdraget hon lämnar.

– Maria har fattat de beslut som hon har fattat utifrån vad hon tyckt varit bäst för skolbarnen och för Glänningeskolan, betonar Erling Cronqvist.

Han tror att Centerpartiet kommer kunna återkomma till fullmäktige redan i april med ett namn som kan ersätta Maria Bronelius på posten som ordförande i Barn och Ungdomsnämnden.

P4 Halland var först att rapportera om detta.

SVT Nyheter Halland har sökt Maria Bronelius för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.