Nya Glänningeskolan. Foto: SVT

Revisorernas rekommendation: Ingen ansvarsfrihet för Maria Bronelius (C)

Uppdaterad
Publicerad

Revisorerna i Laholms kommun föreslår nu att Maria Bronelius (C), tidigare ordförande i barn- och ungdomsnämnden, inte ska få ansvarsfrihet. Detta efter att kommunen köpt skolmöbler till nya Glänningeskolan för 1,2 miljoner utan upphandling. Beslutet ska nu fattas vid nästa fullmäktigemöte.

– I yttersta fall kan hon bli skadeståndsskyldig, säger Tommy Jacobsson (M), vice ordförande i Laholms kommunrevision.

SVT har tidigare berättat om att Laholms kommun bröt möt upphandlingsregler när de köpte skolmöbler till nya Glänningeskolan. I början av februari hade revisorerna granskat ärendet och riktade då skarp kritik mot barn- och ungdomsnämnden samt kommunstyrelsen. Strax därpå, i mars, valde Maria Bronelius (C) att avgå som ordförande.

Nu föreslår kommunens sex revisorer att hon inte bör beviljas ansvarsfrihet.

– Hon har tagit beslut där resten av nämnden inte har varit med fullt ut, säger Tommy Jacobsson (M).

I tillägg riktar de en anmärkning mot barn- och ungdomsnämnden då nämnden inte efterfrågat information om vad som pågick i den utsträckning de borde.

Kommunfullmäktige avgör

Det slutgiltiga beslutet om ansvarsfrihet ska tas av kommunfullmäktige på tisdag kommande vecka.

– Det samlade intrycket står fullmäktige för. Går de på vår linje och inte beviljar ansvarsfrihet så spelar det ingen roll att hon har avgått och i yttersta fall så kan hon då bli skadeståndsskyldig. Det har aldrig hänt tidigare i Sverige, säger Tommy Jacobsson (M).

Om Maria Bronelius (C) inte beviljas ansvarsfrihet kan ärendet drivas vidare till tingsrätten för ett eventuellt beslut om skadeståndskrav.

Maria Bronelius (C) har informerats om revisorernas rekommendation att inte bevilja henne ansvarsfrihet.

– Det var väntat, säger hon till SVT Nyheter Halland, men hon vill inte spekulera i huruvida det är befogat att det faktiskt blir så.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.