I klippet berättar Veronica Arthursson, chef för läkemedelssäkerhet på Läkemedelsverket, varför det inte är en säkerhetsbrist att covidvaccinen har gått fort att framställa. Foto: Press och Sakchai Lalit/TT

Läkemedelsverket om covidvaccinen: ”Ingen risk att det har gått fort”

Uppdaterad
Publicerad

Läkemedelsverket kommer ställa samma effekt-, och säkerhetskrav på de covidvaccin som Sverige har tecknat avtal med, som alla andra vaccin som de godkänner. Därför är det ingen extra risk med att det har gått snabbt att tillverka covidvaccin, säger Veronica Arthursson, chef på Läkemedelsverket.

– Jag skulle inte säga att det är en risk att det har gått så fort att ta fram. Däremot håller jag helt med – det har gått väldigt fort, säger hon.

I Läkemedelsverkets uppdrag från regeringen ingår att granska läkemedel innan de börjar användas i Sverige. Det innebär bland annat att myndigheten är ansvarig för att slå larm om ett framtida vaccin inte är säkert. Dock kan det aldrig garanteras att ett framtida läkemedel som godkänts, inte orsakar väldigt ovanliga biverkningar.

– Mycket ovanliga biverkningar kan bara hittas när väldigt många personer har vaccinerats, säger Veronica Arthursson, enhetschef för läkemedelssäkerhet på Läkemedelsverket.

Klicka på klippet för att höra Veronica Arthursson berätta mer om godkännande av nya vaccin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Halland

Mer i ämnet