Bild från bilstrand i Laholm. Foto: SVT

Länsstyrelsens förslag om bilstränderna: Boende ska inventera skyddade arter

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen överväger nu att kräva av personer som har fastigheter vid bilstränderna i Skummeslöv och Mellbystrand att inventera skyddade arter. SVT Nyheter Halland har pratat med några av fastighetsägarna – som ställer sig skeptiska till att det skulle vara deras ansvar.

– Det tycker jag verkligen inte. Vi är inga biologer precis, säger Bo Göran Karén.

Turerna kring bilstränderna i Mellbystrand och Skummeslöv har varit många, och senast i somras beslutade Mark- och miljööverdomstolen att Laholms kommun inte får ”främja” bilparkering. Något som i stället resulterade i att badgäster började parkera överallt på stranden.

I ett tidigare beslut, från 2017, ifrågasattes strandtrafikens förenlighet med artskyddsförordningen, något som skulle utredas av Länsstyrelsen.

Bilstranden i Laholm

Privatpersoner ska inventera

Nu har Länsstyrelsen skickat ut information till de personer som har fastigheter i området att de överväger att kräva att privatpersonerna själva ska göra en undersökning/inventering av skyddade arter. 

– De har väl själva folk som är ute, varför ska markägarna göra det? Det finns väl inte många markägare som är utbildade i att leta arter, säger Bo Göran Karén.

– Det är så dumt alltihopa, säger en annan fastighetsägare vid sin första reaktion, och fortsätter:

– Vi får väl se vad vi kan göra, vi får gå ihop alla ägarna.

Synpunkter på detta kan lämnas till Länsstyrelsen fram till och med den 31 januari 2020.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bilstranden i Laholm

Mer i ämnet