Det torra värdet ställer till det för djur som inte kan beta ute då det är ont om gräs. Foto: SVT

Lantbrukare i Halland uppmanar konsumenter att äta svenskt kött

Uppdaterad
Publicerad

Det torra värdet ställer till det för djur som inte kan beta ute då det är ont om gräs. En del djur kan behöva slaktas, men det kan dröja innan man får en tid på slakteriet.

– De vi kan uppmana konsumenterna är att äta svenskt kött. Slakterier kan inte slakta mer än vad de kan sälja i sin tur. Jag tycker man ska värna om svenskt lantbruk i alla lägen egentligen, men då av andra skäl. Vi har bra djuromsorg och låg antibiotikaanvändning, säger Bengt Svensson som är lantbrukare i Varberg. 

Om det inte kommer något regn snart vad händer då?

– Det är givetvis inte bra, vi får titta på lösningar. Vi får försöka ensilera mer bönor, ärtor och spannmål. Antagligen får vi slakta en hel del djur tidigare än vad vi hade tänkt, säger Bengt Svensson.

Det pratas om långa köer till slakterier?

– Det är det. De som anmäls nu slaktas senare i vinter, men fram till dess måste djuren ha mat och det är ett problem, säger Bengt Svensson.

I klippet ovan kan du höra Bengt Svensson berätta om vad torkan ställer till med.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer