Cecilia Fält i har ett stall i Lejeby utanför Laholm med sammanlagt elva hästar. På samtliga djur syns det att det är ont om mat. Foto: Kristian Åkergren/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Hästarna magrar – nu tar ägarna hjälp från utlandet

Publicerad

Torkan drabbar hästägare hårt. I Laholm och Örkelljunga har tio hästägare nu gått ihop via sociala medier och beställer hem en hel lastbil med foder från Litauen.

– Det här är en nödlösning, säger Cecilia Fält, som har ett stall med ett dussin hästar i Lejeby i Laholms kommun.

Hon beskriver situationen som kritisk, eftersom det mesta av betet har bränts bort av hettan. Därav finns ingen näring kvar i gräset.

Revbenen syns

De lokala bönderna har dessutom inte heller något foder som går att köpa. Det här har satt sina spår på Cecilias hästar.

– De magrar av. Man har börjat se revbenen och de blir tunna över både rygg och rumpa, säger hon.

Cecilia började leta information på sociala medier om var man kan få tag på mat till djuren. Där kom hon i kontakt med Facebook-gruppen ”Foderhjälpen 2018”, som startats för det syftet.

Tillsammans med ett gäng andra hästägare från både Laholm och Örkelljunga gjorde de en kollektiv beställning från en leverantör i Litauen.

– I slutet på juli kommer en lastbil till Sverige med sammanlagt 24.000 kilo foder, berättar Cecilia.

Har fått analyser på höet

Andra hästägare har beställt foder från Nederländerna och Tyskland. Men det finns de som är tveksamma till import av utländskt hö, av risk för att ovälkommet ogräs medföljer.

Men Cecilia Fält menar att hon gjort en noggrann research.

– Visst finns en oro, men vi har kontrollerat den här grossisten flera gånger. Vi har fått bilder på höet och analyser på vad det innehåller. Vi har även pratat med andra som haft kontakt med dem tidigare. Leverantören har varit till stora hästevenemang tidigare. Så det känns hyfsat pålitligt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer