Foto: TT

Michael Svensson (M) slutar som politiker

Uppdaterad
Publicerad

Michael Svensson (M) avslutar alla sina politiska uppdrag och kommer inte delta i valet på varken kommunal eller riksdagsnivå. Detta efter att Aftonbladet avslöjat flera incidenter då Svensson använt skattemedel för privata ändamål.

Beskedet kom under tisdagskvällen. Michael Svensson (M,) politiker i Falkenberg och riksdagsledamot, avslutar alla sina politiska uppdrag. Han kommer varken vara med på kommunens vallistor eller fortsätta sitt uppdrag som riksdagsledamot. Det bekräftade Michael Svensson för SVT Nyheter Halland under tisdagskvällen efter att ha haft ett möte med kretsstyrelsen.

– Jag har kommit fram till att det enda riktiga beslutet är att jag inte ställer upp i valet och att jag stryks från samtliga listor, säger Michael Svensson (M) till Hallansposten.

Val 2018 – #dinröst

Det var efter Aftonbladets granskning som den moderata riksdagsledamoten valde att avgå. Enligt granskningen hade han kvitterat ut 378 000 kronor i bilersättning från riksdagen sedan 2014, vilket är mest av alla riksdagsledamöter. Vid flera av de påstådda körningarna i Sverige ska han i stället ha befunnit sig utomlands. Enligt tidningen rör det sig om 20 000 kronor i felaktiga utbetalningar.

”Ett beklagligt misstag”

Michael Svensson sa i en kommentar till SVT Nyheter Halland på tisdagseftermiddagen att hans agerande varit ett misstag och att det skulle rättas till.

– Det är ett beklagligt misstag. Det finns alltså inga fejkade resor på något sätt och jag vill inte tillskansa mig en enda extra krona. Vi har generösa arvoden och resevillkor.

Nu väljer alltså riksdagsledamoten att lämna samtliga sina politiska uppdrag. Han avsäger sig alla sina kandidaturer inför valet den 9 september. Det gäller kandidaturer till kommun, riksdag och region.

Fakta: Michael Svenssons resor

Under dessa resor har Michael Svensson (M) uppgett att han kört bil i Sverige samtidigt som han enligt Aftonbladet varit utomlands.

Thailand, januari 2018: Falkenberg-Stockholm tur och retur, 1040 kilometer, Falkenberg-Göteborg tur och retur, 200 kilometer, Falkenberg-Jönköping tur och retur, 345 kilometer, Falkenberg-Borås, 240 kilometer. Sammanlagt 1825 kilometer.

Israel, 3 november 2017. Falkenberg-Växjö tur och retur, 330 kilometer.

Israel, 31 oktober 2017. Falkenberg-Stockholm tur och retur, 1040 kilometer.

Österrike, 6 oktober 2017. Falkenberg-Örebro tur och retur, 780 kilometer.

Taiwan, 13 april 2017. Falkenberg-Göteborg tur och retur, 200 kilometer.

Tyskland 18 juli 2017. Falkenberg-Västervik tur och retur, 620 kilometer.

Frankrike 26 augusti 2016, Falkenberg-Kungsbacka, tur och retur, 180 kilometer

Frankrike, 16 och 17 mars 2015. Falkenberg-Laholm tur och retur, 150 kilometer, samt Falkenberg-Halmstad tur och retur, 80 kilometer.

Kanarieöarna i februari 2015. Falkenberg-Malmö tur och retur, 400 kilometer samt Falkenberg-Göteborg tur och retur, 200 kilometer.

Källa: Aftonbladet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet