Foto: SVT

Mordmisstänkt sökte psykhjälp

Publicerad

Den kvinna som misstänks för Kungsbackamordet och att ha gått bärsärk med en hammare på E6, har sökt hjälp för psykiska problem tidigare. Det framgår av Kriminalvårdens personutredning.

Det var under eftermiddagen på söndagen den 29 januari som en kvinna i 50-årsåldern greps på E6, sedan hon jagat en annan bilist med en hammare i höjd med Kålleredsmotet. Hon fördes därefter till psykakuten.

– Vi kunde efter en kortare språngmarsch ta hand om personen med hammaren, sa polisens presstalesperson Christer Fuxborg då.

Äldre kvinna mördad i Kungsbacka

Tisdagen efter, hittades en kvinna i 70-årsåldern död i ett hus i Kungsbacka. Polisen inledde en förundersökning om mord och kunde senare koppla ihop samma kvinna även med det brottet. Polisens teori är att kvinnan ska ha mördat 70-åringen under förmiddagen samma söndag som hon greps på E6.

Enligt uppgifter till SVT Nyheter Väst kände offret och den misstänkte mördaren varandra. En del av bevisningen mot den misstänkta kvinnan är att hennes bil ska ha setts i närheten av huset där den döda kvinnan hittades.

– Det finns iakttagelser från mordplatsen om att en bil vars utseende och fabrikat stämmer överens med händelsen på E6, sa Cecilia Bergsten, chef vid polisens avdelning för grova brott i Halland, tidigare.

Kvinnan häktades några dagar senare och är på sannolika skäl misstänkt för mord. Hon misstänks även för brott i samband med händelsen på E6.

”Nedstämd med aggressiva utbrott”

Enligt kriminalvårdens personutredning ska den misstänkte kvinnan haft problem med ångest och depression under många år tidigare.

För ungefär fem år sedan ska hon ha varit i kontakt med en vårdcentral för samma typ av problem.

Ytterligare något år senare, skriver kriminalvården, ska kvinnan ha varit på psykakuten i Göteborg: ”Efter att hon varit nedstämd med aggressiva utbrott under en tid”.

Enligt den mindre psykiatriska undersökning som också genomförts framgår det nu att hon misstänks ha lidit av en allvarlig psykisk störning både vid tillfälle för brotten och under undersökningen.

Har kontaktförbud

Polisens utredning har fortsatt och det visar sig att kvinnan förekommer i belastningsregistret sedan tidigare, förutom kontaktförbud mot en person.

– Det jag kan säga är att det inte är riktat vare sig mot den avlidne eller någon släkting, säger Bergsten.

Enligt henne blir det sannolikt inte klart för åtal förrän i slutet av april.

– Vi har en god bild av händelseförloppet men jag kan inte redogöra för det i detalj just nu, säger Cecilia Bergsten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mord i Kungsbacka

Mer i ämnet