Foto: SVT och Islamiska barn- och kulturföreningen

Moskébygge i Fyllinge får formellt nej av byggnadsnämnden

Publicerad

Islamiska barn- och kulturföreningen får inte bygga en moské i Fyllinge. Deras ansökan får nu ett formellt nej av byggnadsnämnden eftersom bygget strider mot detaljplanen.

Våren 2017 godkände samhällsbyggnadsutskottet ett avtal om att reservera en tomt på Fyllinge i Halmstad kommun åt Islamiska barn- och kulturföreningen. Målet var att bygga en moské på platsen med en bruttoarea på 2 600 kvadratmeter.

– I alla reservationsavtal vi tecknar så står det tydligt att den som reserverar tomten själv ansvarar för att söka bygglov. Vi kan aldrig lova att man får bygglov bara för att man får reservera en tomt, säger Sara Jakobsson,
tillförordnad samhällsbyggnadschef.

Nu avslår alltså byggnadsnämnden ansökan om bygglov. I beslutet framgår att en samlingslokal eller moské inte är förenlig med detaljplanens angivna tillåtna användning: småindustri, hantverk och kontor. Ärendet är överklagat och ligger hos länsstyrelsen för överprövning.

”Som detaljplanen ser ut i dagsläget kan vi på byggnadskontoret inte bevilja ett positivt beslut för en samlingslokal på den platsen. Men vi får avvakta och se vad överprövande instans fattar för beslut”, skriver Katarina Finyak, tillförordnad bygglovschef, i ett mail till SVT Nyheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer