Därför stänger moskéer i Varberg och Falkenberg under coronakrisen. Ahmed Dheeg Hussein och Sead Zekic berättar mer. Foto: Privat

Moskéer i Varberg och Falkenberg stänger för att minska risk för spridning av coronaviruset

Uppdaterad
Publicerad

För att minska risken för spridning av coronaviruset håller nu Islamiska kulturella föreningen i Falkenberg och Bosnjakiska Islamiska föreningen i Varberg sina moskéer stängda. Fokus nu är på kontakt och information om viruset genom chattgrupper.

Till en vanlig fredagsbön kommer ofta över 100 personer, men nu håller både Islamiska kulturella föreningen i Falkenberg och Bosnjakiska Islamiska föreningen i Varberg sina moskéer stängda.

Förbudet mot folksamlingar med fler än 50 personer, som trädde i kraft den 29 mars, påverkar bland annat gudstjänster.

Coronaviruset i Halland

Men de bägge föreningarna beslöt redan i mitten av mars att sluta med fredagsböner och all verksamhet förutom exempelvis begravningar, för att minska eventuell smittspridning.

Samtal i chattgrupper

Information och samtal om coronaviruset sker istället i chattgrupper och sociala medier.

Hör Ahmed Dheeg Hussein, styrelseledamot i Islamiska kulturella föreningen i Falkenberg och Sead Zekic, ordf Bosnjakiska Islamiska föreningen i Varberg berätta mer, i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Halland

Mer i ämnet