Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Hon berättade i förhör att mannen haft sitt finger på snippa och i snippan” – hör hovrättsråd Åse Sundström om varför mannen i snippafallet denna gången döms. Foto: SVT

Ny dom i hovrätten i snippafallet – man döms för våldtäkt mot barn

Uppdaterad
Publicerad

Mannen har tidigare friats då rätten menade att det funnits oklarheter kring ordet ”snippa”. Nu har hovrätten meddelat den nya domen i snippafallet. Den åtalade mannen döms till tre års fängelse för två fall av våldtäkt mot barn.

Hovrätten för Västra Sverige slår fast tingsrättens dom. Mannen i 50-årsåldern från Halland döms till fängelse och ska betala 140 000 i skadestånd till målsäganden.

– Vi kom fram till att det var bevisat att mannen vid två tillfällen fört in ett finger i hennes snippa, alltså vagina, och att det skulle bedömas som våldtäkt mot barn, säger Åse Sundström, hovrättsråd.

Kritik mot snippan-dom

Mamman berättar för SVT Nyheter Halland att dottern från Halland är glad och lättad över domen.

– Vi kan börja bearbeta nu på riktigt, säger mamman.

Domen kan överklagas till Högsta domstolen.

– Det är av central betydelse för rättssäkerheten att de fel som begås av domstolar eller andra aktörer vid prövningen av brottmål rättas till när de sker, säger riksåklagare Katarina Johansson Welin i ett pressmeddelande.

Mannens advokat har avböjt att kommentera domen.

Detta har hänt i snippafallet

Anmälan gjordes i juni 2021, mannen misstänktes för att ha utsatt en flicka för sexualbrott men han har hela tiden nekat till brott.

2022 kom domen vid Halmstads tingsrätt: tre års fängelse för våldtäkt mot barn. Men när domen prövades vid hovrätten friades mannen. Man menade att det rådde oklarheter kring ordet ”snippa”.

Enligt ordboken betyder ordet ”det yttre kvinnliga könsorganet”. Att mannen penetrerat flickans underliv gick därför inte att styrka.

Snippadomen lyftes i Högsta domstolen

Domen fick stor uppmärksamhet och ärendet lyftes i Högsta domstolen. Där konstaterades att det förekommit rättegångsfel i hovrätten då de inte prövat andra brottsrubriceringar.

Ärendet skickades tillbaka till Hovrätten för västra Sverige, där andra domare nu prövat ärendet på nytt.

Se SVT:s direktsändning från onsdagen när den nya hovrättsdomen kom.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
60 sekunder: SVT förklarar det uppmärksammade ”snippa-fallet” och bakgrunden till #jagvetvadensnippaär. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritik mot snippan-dom

Mer i ämnet