20 procent av stranden vid Laholmsbukten ska vara tillgänglig för bilkörning, resten bilfri. Klicka på klippet för att höra Strand för alla berätta om planen. Foto: Daniel Strömbäck/SVT

Nu försvinner den gränslösa bilstranden – zonerna återställs

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska det inte längre vara fritt fram att köra långa sträckor på bilstranden i Laholms kommun. Föreningen Strand för alla har tillsammans med strandens markägare kommit överens om att återställa de bilfria zonerna.

Det var för drygt ett år sedan Laholms kommun tvingades plocka bort betongsuggorna som avgränsade zoner där bilar fick och inte fick köra på stranden. Det var efter en dom i mark- och miljödomstolen som det konstaterades att kommunen inte får främja bilparkering och fordonstrafik på stranden och där av inte heller avgränsa biltrafiken.

Bilar fastnade i sanden

Sedan dess har det därför varit möjligt för bilar att köra på stranden utan begränsningar, något som buskörare utnyttjat, samt fått flera bilar att fastna i de områdena där sanden är lösare.

Bilstranden i Laholm

Då kommunen inte längre har rätten att styra över biltrafiken, menar Föreningen Strand för alla att det istället blir upp till markägarna som äger delar av stranden att bestämma. Föreningen har därför tillsammans med flera av strandens markägare beslutat att återställa zonerna för vart bilar ska få och inte få köra på stranden.

– Vi har återupprättat den här naturliga gränsen mellan körbar strand och icke körbar strand genom att sätta upp pålar, säger Mats Olofsson, ordförande i Strand för alla.

Trästolpar avgränsar

Strax efter Mellbyvägens infart till stranden har nu ett 20-tal trästolpar satts ner i sanden för att avgränsa. Men det är bara början, planen är att trästolpar ska dyka upp samma i områden där kommunen tidigare avgränsade, samt på ytterligare några platser.

Totalt vill Strand för alla att drygt 20 procent av stranden ska vara tillgänglig med bil, resten bilfri.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bilstranden i Laholm

Mer i ämnet