Foto: SVT

Nu väcks åtal mot ”hammarkvinnan”

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnan misstänks ha knivmördat en släkting i dennes hem. Sedan gick hon ut på E6 med en hammare och orsakade tumult på motorvägen. Nu åtalas hon för mord.

I slutet av januari i år greps kvinnan, som är i 50-årsåldern, på E6 mellan Kungsbacka och Göteborg efter att ha jagat en bilist med hammare. Senare hittade polisen en äldre släkting till kvinnan död i Kungsbackaområdet och strax därefter blev hon misstänkt för mord.

Flera åtalspunkter

Enligt åtalet ska kvinnan ha skadat släktingen genom att hugga henne flera gånger med kniv. Våldet ska ha orsakat så allvarliga skador att kvinnan avled.

Mord i Kungsbacka

Förutom mord åtalas kvinnan för att ha ofredat en annan kvinna genom att trycka upp henne mot en bil och försöka pussa henne. Det ska ha skett under eftermiddagen den 28 januari. Dagen efter, den dag hon greps på E6, ska hon ha trängt sig in i samma kvinnas bostad och sedan stannat kvar där. För den händelsen åtalas hon för hemfridsbrott. Kvinnan har i förhör erkänt dessa händelser.

LÄS MER: Detta har hänt

Allvarlig psykisk störning

Kvinnan har tidigare erkänt att det är hon som haft ihjäl släktingen. I nuläget är det oklart hur kvinnan ställer sig till anklagelserna. Hennes advokat, Jan Breikss, skriver i ett sms att han inte vill uttala sig förrän han har gått igenom åtalet med sin klient.

LÄS MER: ”Hammarkvinnans” egna ord: styrdes av urkraft

Den rättpsykiatriska undersökning som gjorts visade att kvinnan led av en allvarlig psykisk störning vid gärningstillfället och vid undersöknigen. Enligt åklagare Anders Johansson har det inte påverkat utredningen.

– Inte alls utan det är ju mer en fråga om påföljd. Om hon nu döms för det här mordet så kommer det handla om vård, sa han till SVT Nyheter Halland för drygt två veckor sedan.

LÄS MER: ”Hammarkvinnan” psykiskt sjuk

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mord i Kungsbacka

Mer i ämnet