Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet berättar Jannicke Andersson om studien och hur 70-plussare påverkats av coronarestriktionerna. Foto: Claudio Bresciani/TT / Johanna Holstein/SVT Nyheter

Ny studie om coronarestriktioner för 70-plussare: ”Upplever sina barn som kontrollerande”

Uppdaterad
Publicerad
70 är det nya 50, brukar det heta. Dagens 70-åringar känner sig yngre, ställer högre krav och är väldigt aktiva. När då restriktionerna kom var det många som började omvärdera sin egen ålder, det visar en ny enkätstudie från Högskolan i Halmstad och Lunds universitet.

Jannicke Andersson bor i Helsingborg och är verksam som universitetslektor i socialt arbete på Högskolan i Halmstad. Hon är en av personerna bakom studien som har gått på djupet om hur 70-plussare har påverkats av rekommendationerna från myndigheter i samband med coronapandemin.

1 000 svar om coronaisolering

En enkät skickades ut via sociala medier i början på april. De hade egentligen hoppats på att få några hundra svar men efter några dagar hade över 1 000 svar rullat in.

– Då fick vi stänga. Vi ska ju kunna hantera alla friskrivna svar också, säger Janicke Andersson.

Känt sig begränsade av sina barn

Enkäten lät personer reflektera och svara fritt på frågorna. Och det är många som har haft ett behov att yttra sig över hur det känns att helt plötsligt bli begränsade i sitt liv. Men också att man saknar känslan av att vara behövd.

– I svaren ser vi att man vill vara solidarisk mot samhället och familj men att man har känt sig begränsad.

I klippet berättar Janicke Andersson om hur 70-plussare helt plötsligt känt sig mycket äldre och till och med gått bakom ryggen på sina barn för att kunna gå och handla själv.

SVT rapporterade · Vad gör du för att bryta coronaisoleringen?

Nu stänger vi chatten. Tack till alla er som delat med er av era tankar!

SVT · Munira Music Linder

Svar till signaturen

Svar till signaturen Maria
Det är få människor förunnat att ha en frisk 94-årig mamma! Var glad över detta och respektera hennes sätt att leva denna sommar!

Britt-Inger Fant

Född -48 ! Tack för Ditt mycket bra inlägg ! Precis så ska det ju vara. Själv gör jag så, lever som vanligt med vissa undantag förstås. Idag Fikade jag med en annan 70+, på ett Cafe för lite äldre för det mesta. Inga som helst problem. Jag åker buss, sitter för mig själv, kommer någon för nära påpekar jag det, har aldrig blivit utskälld. ´ Handlar på Varuhus, handsprit, håller distans till andra, betalar med kort. Kyrkan går tyvärr inte nu : det blir Gudstjänster på Nätet m.m. Det är väldigt lätt att anpassa sig efter FHM. Är själv en Sjukvårdsperson, så jag begriper ju det mesta. Covid19 är en anmälningspliktig sjukdom, som man kan bli lagförd, om man inte sköter sig. Detta tänker väl inte alla på, därför har vi ju fortfarande smittan här i Sverige, tyvärr.

70+

Jag träffar mina barn och barnbarn, mest utomhus. Promenerar med en väninna ibland. Handlar på tider det inte är mycket folk i affärerna. Upplever 70+ som ett nedsättande uttryck. Det känns som man inte har något värde längre. Dessutom har en man i sextioårsåldern lika stor risk att bli allvarligt sjuk.

Britt-Inger Fant

Varför människor isolerar sig torde vara en gåta. Det FHM har proklamerat, tillsammans med ett antal politiker, är att hålla avstånd till varandra (fysisk distansering och inte social distansering), tvätta händerna ofta, tänka sig för vid möten med människor så att "vi" inte kommer för nära. Vad är problemet? Gå ut och gå, gå till biblioteket och låna böcker, titta på serier på dator eller tv, odla dina tankar, gå ut och gå en extra gång med hunden. Om var och en tar ansvar för med det FHM har uttalat - håll fysiskt avstånd, tvätta händer, träffa inte nya människor nära (håll minst 1 m avstånd) och motionera (kan ske både inomhus och utomhus) och håll dig frisk med lagom mängd mat och frukt och grönsaker Som sagt, vad är problemet? Hur kan så många tolka rekommendationer så fel.......det är ett problem.

Född -48

Eva, vilket sätt menar du? Jag är nog den enda i vårt lilla samhälle som håller social distangering. Om jag är tvungen att gå och handla har jag andningsskydd på och handsprit i fickan. Annars handlar jag genom internett.handsp

Virpi 70+

Vilket sätt menar du Eva? Jag är nog den enda som håller social distangering. Är jag tvungen att gå och handla har jag andningsskydd på och handsprit i fickan. Deltar i ingaaktiviteter, ingen har varit inne i mitt hem sedan 2 mars och inte jag inne hos någon. Har haft tre middagar i min trädgård men då har vi suttit på en meters avstånd från varandra.

Virpi 70+

Alldeles för svaga restriktioner från Sveriges sida. 70 plus tar dem på allvar men yngre speciell de under 40. För dem existerar ingen pandemi, dom lever som valnigt. Fritt o tänk på dig dig själv i första hand.!!!! Jag handlar tidigt på morgonen o sent på kvällar går utmärkt. Man skäms för Sverige som agerat så idiotiskt i förhållande till övriga länder. Dag med isolering för 15- 40 åringar!!!! Dessa ansvarslösa åldrar.

R-M

Instämmer helt med signaturen Eva. Vad är det som gör att så många inte begriper att det är allvar? Är det det lilla välmående landet som utöver säsongsflunsor inte haft en epidemi sedan 50-talet, då polio grasserade. Skärp er, det är inte ett dugg synd om er för att ni ska vara i karantän!

Kriss

Jag tycker att en del också verkar ha övertolkat rekommendationerna för 70+:are: det är inte isolering som är lösningen, för även om det vore ett effektivt skydd, så är det fullkomligt inhumant att kräva av alla 70+-are att isolera sig ännu mer än vi redan idag isolerar äldre. Man kan - och bör - umgås utomhus istället! Införskaffa andningsskydd till dem som behöver skyddas, medan alla som lever ute i samhället och riskerar att bära på asymtomatisk smitta bör ha enklare munskydd - det går bra med egentillverkade - om de behöver träffa sina äldre släktingar, även under kortare stunder inomhus. Men allra bäst vore ifall Sverige lärde av alla de länder som har lyckats begränsa smittan, så att inte alla 70+:are ska behöva isoleras och utsättas för livsfara ifall de besöker vården pga Sverige har tillåtit en så pass hög nivå av samhällssmitta.

GG

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Halland

Mer i ämnet