Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Efter kriget har jag drömt mycket om eld så det blir mycket eld i min konst” i klippet ovan visar den ukrainska konstnären Marianna Tarish upp sin konst. Foto: SVT/Casper Sewerin

Ukrainska konstnären Marianna har fått fristad i Oskarström: ”Jag lever igen”

Uppdaterad
Publicerad

Gömd mellan två väggar i en lägenhet i Cherson fortsatte hon att mål när kriget kom. Men nu skildrar Marianna Tarish kriget på avstånd från en ateljé i halländska Oskarström. Hon är en av 80 ukrainska konstnärer som fått fristad i Sverige i år.

Region Halland har nu beslutat att fortsätta bekosta så kallad nödresidens för ukrainska konstnärer som flyr kriget – och avsätter 320 000 kronor under nästa år.

Det görs i samarbete med nätverket Artists at risk och SWAN, Swedish Artist Residency Network, som uppger att det just nu är omkring 2 000 ukrainska konstnärer på flykt från kriget. 80 av dem har hittills fått hjälp till arbete och uppehälle i Sverige. Det sker bland annat genom stöd från stat, regioner och kommuner.

I klippet ovan får du se och höra hur Mariana Tarish nu skildrar kriget i sin konst och vad det betytt för henne att kunna komma till Halland och och fortsätta jobb.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Halland och kriget i Ukraina

Mer i ämnet