Philip Hedeng är lantbrukare i Halmstad kommun. I vår blir första gången han odlar linser. Foto: Kristian Åkergren/SVT

Ökat intresse för att odla linser bland lantbrukare

Uppdaterad
Publicerad

Kan linser och andra baljväxter bli en vanligare syn på våra svenska åkrar i framtiden? Det tror Lantbrukarnas Riksförbund, LRF. En som intresserat sig för just linser är lantbrukaren Philip Hedeng utanför Halmstad, som odlar sitt första hektar av grödan till våren.

– Dels passar det vår växtföljd på gården, dels ser marknaden ut att öppna upp sig för just linser och baljväxter framöver, säger Philip Hedeng.

Tidigare har han specialiserat sig på vete, men nu har han upplåtit en av sina åkrar för linsfröer. Dessa sås under våren och kommer skördas framåt september.

Populärt med veganmat

Anledningen, tror Philip, till att fler vill ha linser och andra baljväxter på matbordet bygger på influenser från andra delar av världen. Men också att vi lever i en tid då vegansk och lokalproducerad mat blir allt mer populärt. Livsmedelsveket vill i dag att vi äter mindre rött kött och charkprodukter och mer frukt och grönsaker, där baljväxter ingår.

– Det vore kul att kunna erbjuda konsumenterna lite variation av lokalproducerat, säger Phlilip Hedeng och tillägger att han tror att han kommer kunna odla på ännu större arealer framöver.

Det har länge varit tradition att odla ärtor i södra Sverige och bönor på Öland. Men i övrigt odlas inte särskilt mycket baljväxter i Sverige. Det mesta är importerat.

Åkerbönor är en baljväxt som odlas en del av i Sverige. Men den blir det oftast djurfoder av. Foto: Kristian Åkergren/SVT

Viktigt för hållbar livsmedelsproduktion

Lennart Nilsson sitter i LRF:s styrelse och är ansvarig för växtodlingsfrågor. Han menar att det finns ett behov av inhemskt odlat protein till både foder och mänsklig konsumtion, inte minst utifrån ett hållbarhetsperspektiv.

– Vi kan med varmare klimat och ny teknik odla mer av detta i Sverige. Det gäller både bönor och ärtor, men också mindre grödor som linser och lupiner.

Det är inte bara i Halland som intresset för linsodling finns. Enligt LRF pågår initiativ som liknar Philip Hedengs på GOtland och Öland men också på andra platser i södra Sverige och Mälardalen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.