”Istället för att jaga rökare så jagar vi kramare”, säger Maria Johansson, skyddsombud på gymnasiet. Foto: Anna Palmgren/SVT

Oro bland lärare under pandemin: ”Fysiskt kan vi inte hålla avstånd”

Uppdaterad
Publicerad

Går det att hålla avstånd i skolan? Inte fullt ut, enligt skolpersonal. Många lärare känner oro för pandemin – inte minst när antalet fall nu ökar. Salarna är inte gjorda för att hålla avstånd och elever tenderar att samlas i grupp.

– Alla har kanske inte en klump i magen men vissa har absolut det, säger Maria Johansson, skyddsombud på Kattegattgymnasiet i Halmstad.

I skolan gäller inte samma rekommendationer som i övriga samhället när det kommer till att hålla avstånd. Däremot ska skolorna jobba för att undvika trängsel.

I klippet berättar Maria Johansson, skyddsombud för Lärarnas Riksförbund, om hur lärarnas situation ser ut.

Maria Johansson menar att återgå helt till distansundervisning inte är det bästa alternativet, eftersom att alla elever inte mår bra av det och vissa halkar efter. Men en lösning hon hade velat se är att kunna halvera klassen och att ena halvan har distansundervisning och den andra är i klassrummet.

Ett dilemma för cheferna

På Kattegattsgymnasiet har en rad åtgärder vidtagits, som kö-markeringar i matsalen och möjligheter för personal att genomföra möten och icke klassrumsbaserade arbetsuppgifter utanför skolan. Men det är ett dilemma för ledningen att ta hand om sin personal samtidigt som de ska hålla igång undervisningen på plats.

På onsdagen meddelade utbildningsminister Anna Ekström (S) att regelverket för fjärr- och distansundervisning kommer att ändras från och med måndag 23/11. Gymnasieskolorna kommer från och med då få bedriva distansundervisning för att motverka trängsel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.