”Det är svårt att se vad vi hade kunnat göra annorlunda”, säger regionchefen Gertrud Öjetoft på Vardaga, efter smittspridningen på ett äldreboende i Kungsbacka. Foto: SVT

Överdödlighet på äldreboenden i Halland under andra coronavågen

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter har gjort en riksomfattande undersökning som visar på överdödlighet på flera av landets äldreboenden i spåren av den andra coronavågen. I Halland sticker två boende ut. Ett av dem är Kolla äldreboende i Kungsbacka, som SVT Nyheter tidigare rapporterat om. Då larmade personal om otillräcklig skyddsutrustning och bristande rutiner.

Kolla äldreboende i Kungsbacka och Attendo Nissastrand i Halmstad är boenden där fler än dubbelt så många har avlidit under årets tio sista veckor i jämförelse med snittet för samma period under de tre tidigare åren.

Hur många av de avlidna som drabbats av corona vill ansvariga på boende inte avslöja med hänvisning till etiska skäl. Attendo uppger att sådant bara kommuniceras till anhöriga, kommunen och sjukvården.

Coronaviruset i Halland

”Missvisande att titta på så kort period”

Ansvarig på Kolla Äldreboende understryker däremot att alla inte haft covid-19 som avlidit på boendet under perioden.

– Många som flyttar in hos oss är gamla och sköra och det kan bli missvisande att titta på så kort period. Antalet avlidna kan skilja sig från månad till månad eller år till år, säger Ann Freed, tf verksamhetschef, i ett mejl till SVT.

Riksgenomsnittet för överdödligheten på äldreboende under perioden ligger på 19 procent. Kolla äldreboende har en överdödlighet på 200 procent.

Utbrott av covid-19 på boendet

Både företrädare för Attendo  och Vardaga, som driver Kolla äldreboende, har avböjt att medverka i en intervju. Regionchefen för Vardaga, Gertrud Öjetoft,  hänvisar till de svar hon gav i en intervju före jul om läget på Kolla äldreboende och meddelar att hon inte har något nytt att säga. I ett mejl skriver hon:

”Vi har haft ett större utbrott av covid-19 på boendet och vi arbetar helt enligt de rutiner som Folkhälsomyndigheten och regionen instruerat oss. Vi har gott om skyddsutrustning. Samma sak med testning. Vi försöker att isolera de som smittats, men det finns utmaningar med det också eftersom många kan vara dementa.”

SVT Nyheter Halland rapporterade i december om att personal larmade om otillräcklig skyddsutrustning och bristande rutiner. Fackförbundet Kommunal gjorde en anmälan till Arbetsmiljöverket, men enligt ett beslut från myndigheten i januari var skyddsutrustningen tillräcklig.

I klippet hör du vad Vardagas chef hade att säga i en bandad intervju i december. Men först berättar en anonym anställd hur hon uppfattade situationen vid samma tidpunkt. Rösten är utbytt.

Fakta

Fakta: Så gjorde vi granskningen

SVT Nyheter har undersökt överdödligheten på Sveriges äldreboenden under coronapandemins andra våg, med hjälp av data från söktjänsten Ratsit. Överdödligheten är ett mått på hur många fler som dör än snittet under en viss tidsperiod.

Vi har tittat på antalet avlidna som varit folkbokförda på äldreboenden under de tio sista veckorna 2020 och jämfört med ett genomsnitt från motsvarande period åren 2017-2019.

Vi fann en överdödlighet på 19 procent på landets äldreboenden under tioveckorsperioden 2020. För Region Skåne, som varit hårt drabbad, var överdödligheten runt 50 procent. Andra regioner som sticker ut är Halland, Kronoberg, Gävleborg och Stockholm.

Överdödligheten säger ingenting om hur många som har dött i covid-19, men den ger en indikation på var smittan har slagit hårt. Det finns också ett bortfall i vårt material, exempelvis kan människor som bor på äldreboenden vara skrivna på en tidigare hemadress.

Läs mer om granskningen här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Halland

Mer i ämnet