Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Johan Ovik och Kristin Ovik i deras prisbelönta attefallshus på 23 kvadrat. Foto: Kristian Åkergren/SVT

Pizzaugn och växthus i ett – Harplingepar prisas för sitt attefallshus

Uppdaterad
Publicerad

Kristin Ovik i Harplinge hade länge drömt om ett växthus. Hennes man Johan Ovik, å andra sidan, var mer sugen på en bakugn. För att de båda skulle bli nöjda byggde de ett attefallshus på sin tomt som innehåller båda delar. Nu har paret vunnit Halmstads arkitekturpris för 2020.

– Det brukar oftast vara stora hus som vinner, så jag är lite förvånad över att vårt lilla hus vann. Men vi är glada och ärade, säger Kristin Ovik.

Det var kommuninvånarna själva som röstade om vilket av de tre nomineringarna i arkitekturtävlingen som skulle vinna. Över 50 procent röstade på paret Oviks bygge.

I klippet får du en rundtur av vinnarhuset.

De andra två objekten som var nominerade till Halmstads arkitekturpris 2020 var Hallands konstmuseum som genomgått en omfattande renovering, och byggnaderna i Kronolunds gård som gjorts av Fredblad arkitekter. Foto: Fredblad Arkitekter/Calle Wärnelöv/SVT
  • ”Attefallshuset Komfusenbo är en välkomponerad liten byggnad, klädd i faluröd träpanel och täckt med ett sadeltak i plåt som för tankarna till äldre byggnadstradition med självbyggeri av hög kvalitet. Upphovsmakarna visar här hur man kan utnyttja sina 25 kvadratmeter på ett optimalt sätt.”
  • ”Hela tre olika funktioner ryms inom byggnadens yta: en bakstuga med vedeldad ugn, ett välventilerat vedförråd och ett växthus i soligt läge. En omsorg om helheten, fina, nätta detaljer och en väl vald placering på tomten förhöjer upplevelsen och ger mersmak.”

Källa: Halmstads kommun

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer