Foto: SVT

Polisen ser tydliga problem på vägen till Ullared

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter Halland har tidigare uppmärksammat att det finns 13 felutformade kurvor på väg 154 som leder till Ullared. Men personerna vi träffar längs vägen ser inte kurvorna som det stora problemet.

Hastigheten tas upp som ett problem.

– Genom samhället här kör de jättefort, säger Inga-Lill Nilsson när vi träffar henne i Köinge.

Sveriges osäkra kurvor

Efter önskemål från boende i Köinge samlade polisen ihop extra resurser i början av sommaren och fick till en hastighetskontroll vid väg 154 som går genom samhället.

– Under två timmar skrevs trettiosex fortkörningsböter och åtta körkort omhändertogs, säger Anders Persson, stationsbefäl på polisen i Falkenberg.

Att vägen inte är tillräckligt bred är en annan aspekt som lyfts fram.

– På vissa ställen är den för smal för att långtradare och bussar ska kunna mötas, säger Jennie Van Hal, en annan av bilisterna vi träffar i Köinge.

Hon ser ändå att det skett en del positivt på vägen den senaste tiden. Om det och annat hör du i klippet ovan. Där berättar även polisen Anders Persson mer om läget och hur fort den värsta fartsyndaren körde vid kontrollen på 40-sträckan genom Köinge.

Väg 153 och väg 154

Flera halländska riksdagsledamöter har för riksdagen påtalat problem med väg 154  och även 153, eftersom vägarna är hårt belastade på grund av trafiken till Ullared. Varuhuset Gekås är Sveriges största besöksmål.

I dag finns 160 miljoner avsatta i en regional infrastrukturplan för näringslivets transporter under åren 2022 till 2029, bland annat med pengar från Region Halland.

De båda vägarna fanns däremot inte med i regeringens nationella plan för infrastrukturen som presenterades förra året och sträcker sig fram till 2029.  En satsning som omfattar 700 miljarder kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sveriges osäkra kurvor

Mer i ämnet