Foto: Nisse Schmidt

Rekordår för landets skidanläggningar

Publicerad

Fler skidåkardagar och högre inkomster för sålda liftkort. Det är resultatet av senaste vinterns rekordsäsong för svenska skidanläggningar.

– Den snörika vintern gjorde att de tätortsnära anläggningarna också kunde välkomna många nya skidåkare, säger Titti Rodling, vd för SLAO, Svenska skidanläggningars organisation.

Över 200 skidanläggningar är medlemmar i SLAO och tillsammans har de ungefär 99 procent av landets liftkapacitet och omsättning.

Under den senaste säsongen, vintern 2017/2018, sålde skidanläggningarna liftkort för 1,7 miljarder kronor exklusive moms. Det är en ökning på 16 procent jämfört med säsongen dessförinnan.

Lockar danska gäster

Skidanläggningarna söder om Dalälven stod för 11,5 procent av den totala liftkortsomsättningen i Sverige. Förra säsongen låg siffran på 10,6 procent. Fler än tio skidanläggningar i Sverige hade öppet redan i slutet på november, och i stora delar av landet nådde snön rekordnivåer. Det, tillsammans med tidigt påsklov, är två av anledningarna till rekordsäsongen.

– Nästan alla sydliga anläggningar kunde erbjuda påskskidåkning och många av de sydligaste anläggningarna lockar många danska gäster, säger Titti rodling.

I klippet ovan berättar Vallåsens platschef Jesper Malmquist lite mer om hur skidsäsongen har sett ut i landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.