Risk för avsked vid vaccinationskrav för anställda i Hylte

Uppdaterad
Publicerad

Hylte vill införa vaccinationskrav för omvårdnadspersonal där de som väljer att inte vaccinera sig får omfördelat arbete eller omplacering inom kommunen. Men det finns även en risk för uppsägning om det saknas uppgifter. 

Hyltes arbete med att införa vaccinationskrav för de som arbetar med omsorgsnära tjänster fortsätter. Politiskt beslut om kravet togs redan i höstas. Nu utreder man hur många i den nuvarande personalen som berörs och hur man kan flytta dem från omvårdsnära arbeten.

Katrin Karlsson, facklig företrädare för Kommunal i Hylte, säger att det är svårare att införa krav på de som redan har anställningsavtal och att förhandlingarna inom medbestämmandelagen fortfarande pågår. Hon får dock redan nu samtal från ovaccinerade medlemmar som är oroliga för sitt jobb.

Coronaviruset i Halland

”Man har friheten att söka sig till andra arbetsgivare”, säger Hyltes socialchef Jörgen Lövgren i intervjun som du ser i klippet ovanför.

När det gäller nyanställning inom omvårdsnära arbete har Hylte kommun redan infört krav på vaccinbevis.

Fackförbundet Kommunal befarar att det kommer försvåra framtida rekryteringar. Så här svarar socialchefen på det:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Halland

Mer i ämnet