Visa alla (2)

Så agerar du när krisen kommer

Publicerad

Hur agerar du när krisen kommer? Vår reporter Alice Loth och kriskommunikatören Marcus Johansson reder ut vad som förväntas av dig som medborgare, och vad länsstyrelsens uppdrag är.

Har du fyllt upp dina vattendunkar, och förvarar du värmefiltar i garderoben?

Hur väl förberedd du är kan vara avgörande när krisen slår till, menar länsstyrelsens kriskommunikatör Marcus Johansson. Enligt honom finns det många medborgare som står oförberedda inför eventuella störningar i samhället – och därmed är mer sårbara.

Marcus Johansson, kriskommunikatör på länsstyrelsen Halland, berättar vad som prioriteras när krisen slår till. Foto: SVT

SVT rapporterade · Hur har du förberett dig för ett stort strömavbrott?

Tack för att ni har delat med er av era förberedelser! Nu stänger vi kommentarsfältet för denna gång. Glöm inte att skicka era nyhetstips till halland@svt.se
07.19
Hej! Vi berättar idag om Roland som är ständigt kittad för ett större strömavbrott! Men hur ligger det till hemma hos dig? Är du personen som knappt har en fungerande ficklampa eller har du bunkrat ljus och tändstickor sedan barnsben? Dela med dig!
07.47
Kan ni inte bara länka till någon sammanfattning på hur man ska förberedda sig för strömavbrott?
Hej, 
Vi kommer publicera en sådan artikel under förmiddagen. Tills dess kan du se ett inslag om "Så agerar du när krisen kommer" i våra sändningar: https://www.svtplay.se/video/21156215/lokala-nyheter-halland/svt-nyheter-halland-19-feb-07-35?start=auto
08.24
Fem LED pannlampor, braskamin.och mycket konserver. Dessutom en husvagn med dubbla 110A batterier och två gasoltuber. I vagnen klarar vi matlagning och kan hålla värmen i mer än en vecka....
09.15
Har inte påbörjat en förberedelse men ju mer man läser om svensk IT-inkompetens så blir det mer viktigt att lägga ner tid på att förbereda sig.
09.15
Undrar lite över hållbarheten för krislådan, batterier till exempel. Och ifall man har en generator, hur länge håller diesel i en dunk?
Själva har vi gasolvärme som back up. Campingkök är bea men klm ihåg att rödsprit sotar rejält inomhus
10.22
Till diesel-elverk, använd inte vanlig diesel, den går inte att lagra mer än några månader innan den pga miljötillsatserna börjar bli oanvändbar.
Använd Ecopar-diesel ellet motsvarande. Ecopar går att lagra i minst 10 år.
11.52
Nej det har jag inte gjort. Utan ström kommer man inte klara sig länge, speciellt om man har djur.. Detlr en sak ni pratar tyst om
12.25
Det skriver och pratar mycket om när kris är framme. Jättebra att vi behöver vara uppmärksam. Krislåda kan vi använda. Om vi bor i oavsett hyresrätter, bostadsrätter, villor utan kamin, solceller, reserv elverk, återanvända vatten från regn, har ej nära till sjö/hav är extra sårbara.
Sabotage och plundring kan dyka upp också. Då blir vi alla extra sårbara. kontanter är redan på väg att bli försvinna i Sverige om vi inte gör något åt det.
När el inte fungerar till allt möjligheter t.ex använda kort till kassa i matbutiker, bensinstation, automaten, telefon,sms,e-post, uppvärmning bostad, kyl och frysskåp, sos alarm via telefon, sms, e-post, betala räkningar på internetbank, larm till hemmet, butiker, banker, sjukvård, osv som inte fungerar är extra sårbara. Batteriradio är bra för hörande men inte bra för döva, hörselskadade och övriga.

Det borde gå att lösa på annat sätt, så att information ska kunna nå till alla. Information om kris, krig osv ska vara tillgängligt för alla.
Därför kontanter ska finnas kvar och borde lagstifta i Sverige även vid nödfall, kris, krig osv.
12.42
Till Marianne
Om Du blandar rödspriten med hälften metanol så sotar det inte.

I klippet ovan reder vår reporter tillsammans med kriskommunikatören ut vad som gäller i ett krisläge.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Strömlöst Sverige

Mer i ämnet