Sigge 81 år, är en av alla som isolerat sig på grund av coronaviruset. ”Håller det på länge blir det kämpigt”. Foto: Anna Palmgren/SVT

Så är livet i isolering under coronakrisen

Uppdaterad
Publicerad

Riskgrupper uppmanas nu att hålla sig hemma – men hur är egentligen livet i isolering? En som vet är 81-årige Sigge Fleischer i Halmstad.

Som biolog och pensionerad professor håller han igång vardagen med forskning hemifrån, promenader och med att dona i trädgården. Men han saknar att träffa andra människor.

Hör Sigge Fleischer berätta mer om vardagen i isolering, eller med social distansering i hemmet, som det kallas – och om hur han fick hjälp via sociala medier med att handla mat, i klippet ovan.

Folkhälsomyndighetens rekommendationer

  • Alla som är 70 år eller äldre rekommenderas att försöka hålla sig hemma och att begränsa sina kontakter med andra människor. Det innebär att i så stor utsträckning som möjligt undvika folksamlingar i exempelvis kollektivtrafik, affärer eller offentliga lokaler. 
  • Det finns dock ingen avrådan från att ta promenader eller vistas utomhus i miljöer med få människor.
  • Folkhälsomyndigheten ger rådet att be om hjälp med exempelvis inköp av mat och andra ärenden.
  • Andra som tillhör riskgrupper för allvarlig sjukdom av luftvägsinfektioner kan också behöva begränsa sina nära kontakter precis som äldre. Personer som tillhör dessa riskgrupper rekommenderas att rådgöra med behandlande läkare.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Halland

Mer i ämnet