De båda männen döms bland annat för bilbranden på en parkeringsplats vid Skånegatan natten till den 24 mars förra året. Foto: Lennart Benson.

Två män döms efter bilbränderna på Håsten och branden på ICA Hajen

Uppdaterad
Publicerad

De ska ha satt eld på bilar, ett garage och en matvaruaffär. Nu döms en 17-åring och en 20-åring för mordbrand och grov mordbrand av Varbergs tingsrätt.

Närmare 70 bilar brann på Håsten i Varberg under våren. Två män som misstänktes ligga bakom flera av bränderna kunde identifieras och gripas i samband branden på ICA Hajen i Varberg i början av juni. 

Vid förhör med de båda männen kunde man gå tillbaka i tiden och kolla om de haft någon koppling till vårens bilbränder. Kartläggningen visade att det fanns tillräckliga skäl att väcka åtal för fyra tillfällen av bilbränder, som alla klassas som mordbränder på grund av den allvarliga spridningsrisken.

Totalt har ett garage och 19 fordon totalförstörts eller skadats i de mordbränder som männen nu döms för.

Åtal väcktes i slutet av oktober.

Båda männen har nekat till att ha anlagt bränderna. Men döms för grov mordbrand respektive mordbrand. 17-åringen döms till sluten ungdomsvård i två år och skadestånd. 20-åringen döms till fängelse i fem år och nio månader skadestånd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.