Tommy Karlsson är vd på Södra Hallands Kraft. Foto: SVT

Halländska elbolagen bättre rustade för jättestorm

Uppdaterad
Publicerad

De större elbolagen i Halland menar att i dag de är mer förberedda i dag på strömavbrott orsakat av storm jämfört med 2005 när stormen Gudrun slog till. SVT Nyheter Halland har frågat vilka förbättringar som gjorts sedan dess. Här följer en lista på vad bolagen har svarat.

Ellevio

Har drygt 30 000 kunder i Halland, varav 27 500 i Kungsbacka och 3 000 i Varberg.

Strömlöst Sverige

– Halland ingår i ett redovisningsområde som heter Västkusten, där även delar av Bohuslän ingår. Totalt i hela det området har vi sedan 2005 grävt ner mer än 3 000 kilometer kablar, vilket motsvarar drygt 20 procent av den totala ledningslängden. Halland står för ungefär 25 procent av kundantalet i området, säger Jonatan Björck, presschef.

Eon

Har drygt 46 000 kunder i hela länet. Enda elbolag i Hylte kommun.

– I Halland har vi sedan 2005 vädersäkrat 2 253 kilometer elledningar till en kostnad av 2 402 miljoner kronor. Totalt i länet har vi 6 399 kilometer ledning varav 94,7 procent i dag är vädersäkrat. Det innebär att det mesta är nedgrävt. Cirka en femtedel är kvar i luften men har isolerats för att bättre kunna ta emot fallande träd, säger Johan Aspengren, presschef.

Falkenbergs energi

Har cirka 14 900 kunder inom sitt område. Störst i Falkenbergs tätort.

– Sedan 2005 har vi byggt bort en del luftledningsnät i vårt område. Vi har grävt ner 15 kilometer och i dagsläget har vi endast 10 kilometer luftledning kvar i nätet och planen är att allt luftnät skall vara kablifierat till 2021. För att behålla en hög leveranssäkerhet och minska avbrottstider vid driftstörningar har vi under året integrerat ny smart elnätsteknik i några nya och befintliga nätstationer, säger Karin Tångring, elnätschef.

Halmstad energi och miljö

Har cirka 40 000 kunder i Halmstad.

– Vi var bra rustade även 2005 men har efter det fortsatt att stärka vårt nät. I dag är i princip hela vårt nät nedgrävt och stormsäkrat. Dessutom har vi satsat på våra system för att upptäcka och lokalisera felen så snart de uppstår, Anders Bredfell kommunikationschef.

Södra Hallands Kraft

Har drygt 20 000 kunder i Laholm och Båstad. Majoriteten finns i Laholm.

– Drygt 40 procent av de luftledningar som fanns i kommunen 2005 har grävts ner, vilket innebär cirka 300 kilometer elledning. Vi har även bytt ut stolpstationer på flera platser och ersatt med större elskåp, säger Tommy Karlsson, vd.

Varbergs energi

23 000 kunder vid årsskiftet 2018/2019 och är störst i centrala Varberg.

– Jämför vi oss för 10 år sedan och idag så har luftledningsnätet minskat med ca 80 kilometer. Under samma tidsperiod har anslutningarna till vårt elnät ökat med ca 3700 anslutningar och vi har ökat vår totala ledningslängd med cirka 165 kilometer och det är markförlagd kabel.  En del av den ökningen kommer från fler anslutningspunkter men också från vår strävan att säkra vårt elnät genom att bygga alternativa ”elmatningsvägar” fram till anslutningspunkterna. Jämfört med för några år sedan har vi nu bättre processer/arbetssätt för att hantera störningar samt gjort förbättringar på vår egen reservkraft, säger Björn Sjöström, vd.

Varbergsortens elkraft

Har 11 000 kunder, huvudsakligen på landsbygden i Varberg men även i Marks och Falkenbergs kommun.

– Ledningsnätet 2005 bestod till stor del av oisolerade luftledningar på stolpar. Orsaken till att vi skulle klara en Gudrun bättre idag är att vi har mindre friledningsnät, vi skulle troligen inte få lika många fel och för de fel som skulle uppstå har vi mer resurser att sätta in för felavhjälpning, säger Torbjörn Nordgren, nätchef.

Han tillägger att företaget har dragit ner på friledningsnätet, som är känsligare för nedfallande träd, och istället grävt ner det i marken. Sammanlagt rör det sig om 450 kilometer som hamnat under jorden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Strömlöst Sverige

Mer i ämnet